Днешното заседание на ВСС, което взе "историческото" решение да поиска утре сваляне на евромониторинга, се саморазпадна със скандал. Това стана, след като съветът зацикли по предложението на правосъдния министър Екатерина Захариева - да излъчат свои представители за междуведомствена работна група, която да вземе мерки по доклада на европейските прокурори.

В предложението изобщо не се казва колко и от кои колегии да са участниците. Затова Ясен Тодоров предложи двама от хард-ядрото около Сотир Цацаров - Румен Боев и Румен Георгиев от прокурорската колегия, и двамата - близо до пенсионна възраст.

Намеси се обаче Юлиана Колева, която в никой случай не минава за "бунтар", а е сред най-умерените членове на съвета. Тя намекна, че не е редно когато се анализира прокуратурата да са точно такива участници и с извинение към двамата обяви, че трябва млад човек. Предложи Елка Атанасова, която била млад човек със свежи идеи (кажи-речи единствената, която понякога се опъва на главния прокурор в колегията, б.р.).

Намеси се обаче Галя Геогиева, която каза, че е окей да е по-млад и предложи... Ясен Тодоров. Междувременно по-възрастният от "Руменовците" - Геогиев - си направи отвод.

Соня Найденова каза, че не вижда какъв е проблемът да се пратят 4-ма представители - по два от прокурорската и съдийската колегии, тъй като в доклада на европрокурорите се препоръчват мерки, касаещи цялата система. Тогава се направи предложние да са 5 - двама съдии, двама прокурори и следователят Георгиев.

След като на таблото стана ясно, че е гласувано "пас" 10:10 и идеята не минава, 7 души демонстративно си излязоха.

Юлиана Колева дори се зарече на вратата:

"Довиждане, колеги, повече на заседание няма да дойда."

Остана да "крепи" кворума от 13 човека само председателят на ВКС Лозан Панов. Обаче и той излезе. 

Настана суматоха, в която Светла Петкова каза, че ще се искат дисциплинарни наказания на тези, които бламирали заседанието.

Европрокурорите за втори път скарват съвета сериозно - първият бе, когато се оказа, че представляващият Димитър Узунов еднолично е посочил на своя глава кои членове да се срещат с въпросните пратеници от Испания, Англия, Германия и Холандия. А те "случайно" се оказаха от най-верните на мнозинството. Това дори стана един от поводите "бунтарите" да му поискат оставката. Която разбира се не мина.

"Не виждам никаква пречка за една доста по-голяма група, в която да се включват магистрати - съдии и магистарти от прокурорскакта колегия", обяви на излизане Лозан Панов.

Той и останалите - Елка Атанасова, Магдалена Лазарова, Юлиана Колева, Юлия Ковачева, Соня Найденова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов, си тръгнаха окончателно и не позволиха заседанито да продължи.

Лозан Панов каза, че на утрешната среща със зам.-генералния секретар на ЕК Параскеви Миху ще изрази различно мнение от това, което ВСС официално гласува - мониторингът да падне.

"Моята позиция утре ще бъде доста по-различна. И аз ще я изразя ясно.

Мониторингът е вече 10 г., въпросът е да се преосмисли как всички препоръки да бъдат изпълнени. А ако това е аргументът - честите промени на нормативната база (Незабравка Стоева изтъкна, че заради мониторинга за 10 г. сме си променили Закона за съдбната власт 25 пъти, б.р.), то той касае Народното събрание, а не дейността на ВСС."