В доклада на европейските прокурори от 4 държави, който ще бъде публикуван днес, има пакет от много важни стъпки, други за нас са "крачка назад". Това каза обвинител № 1 Сотир Цацаров в първи коментар по повод дългоочаквания мониторинг върху прокуратурата.

"По част от нещата съм доволен, част от нещата не са такива, каквито очаквах. Докладът е в много посоки максимално обективен.

Експертите са подходили, като са дали пакет от препоръки", каза още той.

Според Цацаров пакет означава, че в документа има много полезни съвети, които засягат не само прокуратурата, а всички власти, включително и законодателната.  Например - отпадане на депутатския имунитет.

"По отношение на устройството на прокуратурата от това, което прочетох до момента, се виждат препоръки в една насока, която за нас би била доста голяма крачка назад. Знаете, че от времето на утвърждаване на Стратегията (за продължаване на съдебната реформа, б.р.) през проектите на Закона за съдебна власт до настоящия момент ние вървим в посока децентрализация.

Има препоръки, които са свързани със засилени правомощия на административните ръководители, включително при решаването на досъдебните производства и засилени правомощия на главния прокурор. Нещо, което за нас поставя въпроси, които трудно можем да приемем", обяви Цацаров.

Той се застрахова, че е чел доклада само донякъде, тъй като днес по трацидия откри изложбата на ученици от Националната гимназия по изящни изкуства. 150 творби на около 60 ученици от 8-и до 11-и клас събраха в Съдебната палата Цацаров културния министър Вежди Рашидов, актьори, шоумени и издатели на някои медии.

Преди това представителят на Еврокомисията в България каза, че е работа на България да извърши или не препоръчаните в дългочакания одит мерки. Според Огнян Златев работата на представителството на ЕК е била само да осигури на обвинителите от Испания, Германия, Великобритания и Холандия възможност да се срещнат с всеки, който е пожелал. Той каза, че те са се видели с около 200 души - не само от системата.

Златев обяви, че докладът няма общо с чакания в началото на 2017 г. традиционен доклад от Брюксел по Механизма за сътрудничество и оценка.