Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днес правната комисия ще разглежда предложението на ГЕРБ за решение на парламента, с което да се подкрепят резултатите от референдума, иницииран от шоуто на Слави Трифонов. От ГЕРБ вече заявиха, че в четвъртък ще внесат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарен избор на депутати.

Резултатът от всичко това ще бъде само един - още по-голям цинизъм спрямо политиката и политическото. ГЕРБ - Бойко Борисов играе невъздържано популистката карта с надеждата, че ще обърне тенденцията към загуба на обществена подкрепа. Мисля, че няма да я обърне. Б.Б. прави четвърта по ред груба политическа грешка през последните 6 месеца. Кои са тези грешки?

Първо, неглижиране на президентските избори, целенасочено пренебрегване на необходимостта от сериозен и по-продължителен кандидат-президентски дебат. По този начин на избирателя бе изпратено посланието - "Когото ти посоча - него ще избереш! Къде си се разбързал?".

Второ, излъчване на неподходящ кандидат в последния възможен момент. От БСП се спряха на кандидат, чийто профил е бил проверяван обстойно и решението за издигането му е взето при минимален риск за неуспех. За БСП успех щеше да бъде всеки резултат, по-висок от броя гласове, които партията взима на последните избори. А реалният резултат се оказа три пъти по-висок...

Трето, опит за "извиване на ръцете" на избирателя - "Внимавай, ако решиш, че моят кандидат (Цачева) не ти харесва - направо подавам оставка, прави каквото искаш от там нататък..." Вместо да се уплаши, избирателят в значителна своя част възкликна - "А, значи мога да се отърва от вас, така ли...?"

Днес ГЕРБ и Борисов правят четвърта и много опасна грешка. Те си мислят, че казват на избирателя: "Виж драги, ти подкрепи референдума на Слави и чист мажоритарен избор на депутати - ето сега ние бързаме да подкрепим твоето решение на всяка цена. Виждаш ли колко сме добрички?" На практика обаче, средният избирател е поне малко по-умен и той разчита посланието на разбързалия се Бойко по правилния начин: "Бойко бърза да въведе мажоритарната система докато все още има шанс да се окаже най-голямата партия на следващите избори. Само тогава ще спечели от мажоритарния вот. Но понеже добре знае, че другите партии в парламента няма да подкрепят подобна избирателна система на "ура" - през следващите 2-3 седмици - Бойко всъщност иска да покаже колко е добър и народен човек. Тича да изпълни народната воля, но другите го спъват. Така се надява да гласуваме отново за него."

Просто е, прозрачно е, през следващите 2-3 седмици ще бъде повторено стотици пъти от опонентите на ГЕРБ. И хората ще им повярват. Защото знаят, че за пореден път в последната минута преди избори, управляващата партия се опитва да смени изборните правила за да запази властта си. И не успява да я запази. И правилно! Изборни правила се сменят поне година преди избори - за да има поне видимост за принципност и справедливост на извършваните промени. Евтини номера от типа на този, с който днес ГЕРБ отново се опитва да подхлъзне избирателя, вкарвайки подобен проекто-закон дават - и ще дадат съвсем предвидимо обратен ефект. Лошото е, че се докарахме до там - ГЕРБ да ни е най-малко лошият избор.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието и обяснителната бележка в началото са на редакцията

 

 

Коментари

Джибри дизатор 's picture
Джибри дизатор 
Хибридизатор

Другарю бивш комунист Минчев,

твоят съпартиец от БКП другаря Борисов се бори с нокти и зъби и с всичките си пешки за мажоритарен вот от години. Първо с един референдум, на Близнашки и Плевнелиев. После с два парламентарни опита, един с всички ръбове и патриоти, после с половината. Най-накрая с втори референдум от Слави. Всичките не успяха замалко. Това тук е последен опит, защото ако не мине, Герб ще се сринат на следващите избори. А с тях и цялото "дясно", което те хранят, от ръбовете до протестърите.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Всички се заиграват с мажоритарното гласуване.

За първи път то бе въведено на изборите за парламент от БСП в 31-те избирателни района с надеждата, че от малките населени места ще гласуват за тях. Съвсем логично трагично изгубиха мандатите, за които се надяваха на служебна победа. Горе долу същото ще се случи и с ГЕРБ, но малките политически играчи може би е изчезнат - в което има известна логика.
kate pate's picture
kate pate
new

Има някаква доза истина в

Има някаква доза истина в написаното от Минчев, но преувеличава, че това е грешка. По-скоро няма да допринесе кой знае какво за ГЕРБ. Не вярвам другите партии да атакуват ГЕРБ за мажоритарния вот - това би било прекрасен автогол - по-скоро мълчаливо ще ги игнорират.
 's picture

Mark Watson

Защо Огнян се кахъри за ББ?

ББ е най ругания политик последните години. Нима Минчев изпитва напън за оригиналност? ББ прави това което счита за добре. Това не винаги съвпада с мнението и разбиранията на преводачите от политическото. И те изтерясват. Правил грешки, опитвал се да използва, бил популист... Да бе коментатори слезте на терена и играйте вие тази игра... нали знаете правилата? Борисов обясни защо настоява за мажоритарните. отмъщаващия за офис сграда в градинката срещу Нюотани усложливо повдигна топката на Курнелия, която използва налудничавия референдум за мобилизиране на протестен вот. Взеха Дондуков 2 и щяха да потулят референдума първо за 2 години. Безплатен и безотговорен рейд. Борисов каза след като искате хайде да си платите... според Минчев това било популизъм. Не мнгознайко. Слатко Отмъщение е. Убивайки ББ дяснато наема да бъде превзето от бутиковите клубове по интереси. Като си отиде сдс си отиде и дясното ако си спомняте. За това пазете ББ. По ще е добре с него. Все пак Путин чука на врата. и Радан тича да му отвори.
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

:)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5823642
 's picture

d-r Petroff

И кое е толкова чудно,че ББ е популист?

От както царо го изтъпани като главен секретар на МВР, веднага се разбра какъв е. Е разбира се Венелина Гочева( тръгнала да отслабва за да го впечатли като жена) и ред други женоря ронеха въздишки по Супермен, а той неотменно пребиваваше в мокрите им сънища. ББ не е популист. Той е Популиста на републиката. А Слави,Слави е такъв за какъвто му платят да бъде.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Ама прав е !! ББ винаги

Ама прав е !! ББ винаги намира друг за виновен . Той не е . Виновен е Станишев ,Орешарски , даже и Папата , но не и бб.
 's picture

Ognian Deyanov

ББ и властта...

ББ не може да си представи, че ще загуби властта.Популизма му вече е много груб и много лесно разгадаем.Например , не на референдума на Славчо , да на резултатите от него.Ясен знак , че е време да сменим комунистическото дясно с истинско дясно.Комунистите атакуват с всички възможни средства.Използват и КГБ креатурите Царя и НДСВ .Трябва да ги спрем.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.