"Нищо категорично не мога да кажа, има още време, всичко ще се изясни. Аз не съм казал нито "да", нито "не".

Това заяви пред БНТ проф. Огнян Герджиков - един от най-вероятните варианти за служебен премиер в кабинета на новия президент Румен Радев. Самият Герждиков не отрече, че са водени предварителни разговори с него, но на въпрос дали ако се стигне до крайно решение ще приеме поста, той каза само: "Нека първо се стигне до решение". 

По думите на професора по право, който бе и председател на Народното събрание по времето на НДСВ, новият държавен глава е "балансиран човек", "здраво стъпил на земята" и не очаква от него да нареди "партийно украсен" служебен кабинет. 

Герджиков призна, че до някъде се бил изненадал, когато Румен Радев го е потърсил, защото "съм убеден, че има много по-сполучливи фигури от мен" за поста в служебния кабинет.

Професорът заяви, че според него в момента политическа криза няма:

"Това са нормални процеси навсякъде по света - правителство да подаде оставка. Драма би настъпила, ако след като се насрочат новите избори и тогава новият парламент да не може да излъчи правителство. В Белгия, Италия сме наблюдавали такива процеси. Тогава може да се говори за политическа криза".

Юристът заяви, че президентът Росен Плевнелиев е постъпил правилно и не е нарушил конституцията с отказа си да назначи служебно правителство, което би работило едва около 3 седмици. 

"След като встъпи в длъжност, Румен Радев има едноседмичен срок да назначи новия служебен кабинет и едновременно с това да разпусне парламента", каза Герджиков, макар да уточни, че не е специалист по конституционно право.

Според основния закон изборите трябва да бъдат насрочени до два месеца след разпускането на Народното събрание, а това значи, че най-вероятни дати за вота са 26 март или 2 април.