Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова новоизбрания президент Румен Радев да удължи живота на сегашния парламент, за да могат да бъдат разгледани решенията на националния референдум, свързани с мажоритарния вот, задължителното гласуване и държавната субсидия. Пред БНР Цветанов заяви, че във времето преди предсрочните парламентарни избори Народното събрание трябва да се съсредоточи само върху законопроекти, за които  е постигнат консенсус.

"Над 2 милиона и половина български граждани казаха, че искат мажоритарна система. От тази гледна точка смятам, че това е един от важните приоритети, които трябва да бъдат реализирани в оставащите няколко седмици. Ако действително няма политически консенсус, поне да знаем кои са тези, които не желаят да се съобразят с тези над 2 милиона и половина български граждани", каза Цветанов.

В момента обаче резултатите от референдума се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). На теория е възможно съдиите да решат, че резултатите от него са задължителни за парламента. Според официалните резултати от ЦИК за това не достигат малко на 12 хил. гласа.

Ако съдът потвърди, че референдумът не е задължителен, то парламентът трябва в тримесечен срок да се произнесе дали приема, отхвърля или приема частично резултатите от референдума. Този срок обаче започва да тече от момента, в който се произнесе съдът. Така че не е сигурно с колко точно трябва да бъде удължен мандатът на този парламент, за да има време да се произнесе по референдума, както иска Цветанов. Удължаване на живота на парламента означава да се отложи назначаването на служебен кабинет и настоящото правителство в оставка с премиер Бойко Борисов да продължи да работи.

Според Цветанов антикорупционният закон също може да намери подкрепа и да бъде приет от настоящото Народно събрание. Този закон, изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева обаче, бе отхвърлен като точка в дневния ред още от правната комисия, която трябвапе да го дебатира на второ четене. Включването му в дневния ред бе подкрепено само от ГЕРБ и Реформаторския блок.

На 20 януари ще има национален форум на структурите на ГЕРБ, на който ще бъде представен анализ на слабостите и добрите страни в президентската кампания и ще бъдат набелязани стъпки за подобряване в организационен план за провеждането на предстоящата кампания за парламентарните избори.

Цветанов коментира и обвиненията от страна на левицата, че правителството си прави пиар на фона на усложнената зимна обстановка и търси политически дивиденти заради предстоящите предсрочни избори, като заяви:

"Ако по този начин е оценката на опозицията  - за това, че ГЕРБ търси политически пиар в реакцията и действията, които предприе в последните няколко дни, мога да кажа, че тогава всички трябва да бъдем наясно, че изпълнителната власт е изпълнила своя ангажимент, а това е да създаде по-добра среда за работа и да може да предотврати жертвите, които би могло да има в една такава бедствена ситуация. Аз мога да кажа, че ако държавата не беше предприела всички тези стъпки и тези мерки, които виждаме всички ние ежедневно в последните дни, тогава щяхме да бъдем обвинени, че точно правителството е абдикирало от ангажиментите и проблемите, които има пред държавата и решаването на тези сложни проблеми, които имаме днес с тази усложнена зимна обстановка", каза Цветанов.

Според него опитите за политизиране на зимното бедствие са част от очакваната риторика на опозицията.