Към 17,30 ч затворени за всички превозни средства са републиканските пътища в областите Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и Бургас, както и частично в област Русе. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова на извънреден брифинг.

За тези области забраната ще остане за цялата нощ. Най-рано в събота сутринта, в светлите часове, ще има частично отваряне там, където има подобряване на обстановката.

"Ситуацията там остава много сложна. Повече от 20 часа имаме обилен снеговалеж, много сериозен вятър и навявания, почти нулева видимост на места, а вече и ниски температури. Много е тежко положението в Бургаско - както през Петолъчката, така и по магистрала "Тракия" след Карнобат, защото има сериозни навявания и няма видимост", обясни Павлова.

Ситуацията в Северозападна България се е успокоила и затова е разрешено движението, вкл. и за тежкотоварни превозни средства.

Свободно се минава и по направлението София-Видин през магистрала "Хемус", към ГКПП Калотина, към ГКПП Кулата по магистрала "Люлин" и "Струма", към ГКПП Капитан Андреево по "Тракия" и "Марица".

"Имаше леко напрежение с водачите на тежкотоварни превозни средства, които стояха много часове край Яна до София. Те вече са освободени за движение", каза министърката.

По отношение на проходите тя поясни, че Петрохан вече е пуснат за леки коли, както и Хаинбоаз и Шипка. Остават затворени Дюлински, Айтоски, Ришки.

Лиляна Павлова съобщи още, че ГКПП "Лесово" се затваря за тирове. Напълно затворени са граничните пунктове от македонска страна и транзитният трафик е пренасочван през Гърция и Сърбия.

423 населени места са без електрозахранване към 17 ч, съобщиха от Министерството на енергетиката. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 селища. Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България - без електричество са в областите Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.

Авария на магистрален топлопровод спря топлоподаването в софийските жилищни комплекси "Люлин" 3, 4 и 5, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Мъжът загина в района на Седемте рилски езера в Рила, след като е бил затрупан от лавина, съобщиха от Планинската спасителна служба.

В акцията по издирването участваха около 40 души със специално обучени кучета. Мъжът е бил открит мъртъв.

Сигналът за изчезването беше подаден от брат му малко преди 12 ч.

От спасителната служба съветват хората да бъдат много внимателни при преходите в планината, а скиорите да не напускат определените зони.