Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сладкиши "Мелания", пантофи "Бял дом", посещения с екскурзовод: Словения се надява на туристически облаги от идването на новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп, която е от словенски произход, пише АФП.

Малкото градче Севница, на изток от столицата Любляна, става незаобиколима забележителност в туристическите дипляни: там е отраснала Мелания Кнавс , преди да се омъжи за Доналд Тръмп.

"Световният интерес към Словения скочи благодарение на Мелания Тръмп и това е откакто нейният съпруг обяви кандидатурата си през 2015 г.", е цитирана да казва Ливия Ковач Костантинович от словенското туристическо бюро.

Още преди Тръмп да победи кандидатката на демократите Хилъри Клинтън на 8 ноември 2016 г., броят на американските туристи в Словения се е увеличил с 11% за периода януари-октомври, казва тя. Той ще надмине 80 000 за м.г. при 74 000 за 2015 г. в 2-милионната страна.

В Севница туристите могат да посетят училището и къщата, в която е живяла вече 46-годишната госпожа Тръмп. Но към тях словенските туроператори предлагат обиколка по нейните стъпки в Любляна и в Милано в съседна Италия, където тя е пробила като манекенка на световния подиум.

Сладкарницата "Юлия" в Севница предлага торта "Мелания", а няколко ресторанта - меню "Мелания".

Даря Йеленц, продавачка в сладкарницата уверява, че "предстоящото пристигане на цял автобус чуждестранни журналисти" е било съобщено от местното туристическо бюро.

Палмата на първенството за оригиналост обаче печели фабриката за обувки "Копитарна Севница", която е създала модел меки пантофи "Бял дом" в ограничена серия с цена 50 евро за чифт. От тях един чифт вече е предложен на бъдещата първа дама.

"Надяваме се те да държат краката й на топло през идващите зимни месеци", казва говорителят на предприятието Матея Решета пред агенцията.

И отбелязва, че новата президентска двойка е наела словенско адвокатско бюро, за да предотврати пълна комерсиализация на произхода на Мелания Тръмп като например чашки, чинийки и тениски с нейния и на съпруга ѝ образ.

Общината е свалила рекламно пано с новата първа дама. Да лепи етикети със снимката й върух бурканите си се е отказал и производител на мед.

Местната пицария "Рондо" дискретно е прекръстила новия си "бургер Тръмп" на "президентски бургер", украсен с американско знаме.

"Досега  не се е налагало да предприемаме действия", казва Наташа Пирц Мушар, която отговаря за досието. "Да се опитваш да спечелиш, използвайки името и образа на първата дама на Съединените щати, може да е съблазнително, но аз се доверявам на здравия разум на моите сънародници".

Публицистът Деян Щайнбух смята, че повечето словенци са безразлични към корените на на американската първа дама. Тя е напуснала отечеството си отдавна "защото ѝ е стигнало от Словения",  коментира той наскоро в хърватския всекидневник "Вечерни лист".

Родителите на Мелания Тръмп все още притежават къща в Севница, в която сега живее баща ѝ. 

Местното туристическо бюро е предприело рекламна кампания в американските туристически агенции и превдижда втора - на американския туристически пазар в интернет.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.