Трябва да избягваме пътувания между 5 и 7 януари, съветват от полицията, освен ако не е крайно наложително. В четвъртък, петък и събота се очаква сериозно влошаване на метеорологичните условия.

В цялата страна се очакват тежки снеговалежи, виелици и изключително ниски температури - до минус 20 градуса по Целзий.

Заради трудните условия Агенция "Пътна инфраструктура" ще спира движението на тежкотоварни автомобили над 12 т по части от пътищата на републиката. Целта е да се намалят задръстванията и снегопочистващата техника да минава и работи спокойно.

Специален щаб ще взима решенията в студените дни - в него участват представители на Главна дирекция "Национална полиция", Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Изпълнителна агенция Агенция "Пътна инфраструктура", "Автомобилна администрация" и техните подразделения, които организират трафика.

Ангажирани са над 3000 снегопочистващи машини в цялата страна, ще се взима и предварителни мерки за обработване на пътя.

От МВР припомнят на шофьорите да тръгват само с подходящи гуми, заредени догоре резервоари и батерии на телефона. От КАТ подчертават нуждата от каране със съобразена скорост, дори под позволената, както и повишено внимание на пътя.

Информация за актуалната пътна обстановка можете да получите на страницата на АПИ, на телефон 0700 130 20 и през безплатното мобилно приложение LIMA.