Министър-председателят в оставка Бойко Борисов написа в малките часове на деня в профиа си във фейсбук по повод катастрофата, при която коли са заклещени на АМ "Тракия":

"Извънредно свиках тази нощ кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии във връзка с усложнената ситуация в област Бургас. В щаба участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, началникът на отбраната Константин Попов и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов.

Към момента има достъп до всички граждани в колоната от закъсали автомобили на пътя Бургас-Айтос, за всички желаещи от тях са осигурени места за настаняване, завършва първия си постинг Борисов.

Още по-късно - след 3.30 ч през нощта той призова за търпение:

"Искам да призова хората, които са закъсали, за търпение, защото такива метеорологични условия не са често срещано явление. Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха тук и си оставиха телефона. Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея.

Това ще го анализираме допълнително. Утре до 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните днес, забранено за ТИР-ове, имаше отново неспазване на правилата. ТИР, въпреки забраната, влиза, обръща се и прави колони задръстване, хората нервничат и аз ги разбирам напълно.

Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда. За съжаление верижните машини вървят бавно.

Търпение, нека хората да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя и да могат да минат. Хиляди хора са включени в акцията. Надявам се до сутринта да сме готови. Два хотела сме осигурили в Бургас, автобуси също, за тези, които искат да ги закараме на безопасно място."

Междувременно стана ясно, че заради два блокирани участъка край Бургас, движението в района ще бъде напълно преустановено минимум до 14 ч днес. От района на Петолъчката до Бургас автомагистрала „Тракия” е напълно затворена в двете посоки. Затворен е и Подбалканският път.

Решението беше взето около 3 ч. тази нощ на заседание на кризисния щаб.

То беше свикано, след като стотици души бяха блокирани в край с. Миролюбово и в отсечката Ветрен – Айтос, напомня и бТВ.