Съветът на директорите на "Газпром" одобри 310 млн. евро кредит за строителството на газопровода "Турски поток" през Черно море. Парите ще бъдат отпуснати на проектната компания "Саут стрийм транспорт" (South Stream Transport B.V.).

Това се казва в официално съобщение на руския енергиен гигант.

Заемът е до 30 юни 2020 г. Средствата ще се използват за доставка на тръби и оборудване, за строително-монтажни дейности, за покупка на други стоки и услуги, необходими за проекта, и за общи административни разходи.

Проектът "Турски поток" бе представен от Русия през декември 2014 г. като замяна на "Южен поток" през България. Изграждането на "Южен поток" бе спряно от българските управници под натиск от Европейския съюз.

Първоначално се планираше морският участък на "Турски поток" да има четири тръби с капацитет от 15,75 млрд. куб м всяка. Преговорите обаче бяха спрени, най-вече заради кризата в руско-турските отношения.

През август 2016 г. след разговори в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган бе решено работата по проекта да бъде възобновена, като беше сформирана работна група и бе съставен план-график. А през октомври министрите на енергетиката на Русия и Турция подписаха споразумение за строителство на газопровода.

"Турски поток" ще минава по дъното на Черно море, ще стига до европейската част на Турция и оттам до границата с Гърция. Дължината на морския участък ще бъде около 910 км, а на сухопътния - 180 километра.

Стойността на проекта се оценява на 11,4 млрд. евро. Количеството природен газ по първата тръба ще бъде изцяло за турския пазар. Предвижда се синьото гориво да потече по тръбата през 2019 г.

При новия български президент Румен Радев България може да бъде включена в "Турски поток". Това заяви през ноември т.г. Пьотр Искендеров, старши научен сътрудник от Института по славянознание към Руската академия на науките (РАН).

"Ясно е, че при новия български президент Русия ще може по-активно да сътрудничи със София и в рамките на реализирането на съвместни проекти. Напълно е възможно отново да бъде повдигнат в един или друг вид въпросът за проект "Южен поток", но не в чистия му вид, а очевидно чрез включването на България в "Турски поток", в други проекти, които реализира Русия", бяха думите на Искендеров пред РИА Новости.