По нареждане на министър-председателя в оставка Бойко Борисов Министерството на младежта и спорта (ММС) спира обществените поръчки за извършване на физическа охрана на сгради и обекти на ведомството и за избор на мобилен оператор за ведомството, се казва в официално прессъобщение.

За да се прекратят съмненията за целесъобразността на поръчките, премиерът Борисов поиска избирането на доставчик на услугите да бъде оставено на служебното правителство.

Двете обществени поръчки са регулярни и бяха обявени преди коледните празници предвид изтичането на действащите договори. Максималната прогнозна стойност на поръчката за физическа охрана е 220 000 лв. без ДДС, а за мобилен оператор - 70 000 лв. без ДДС.

На последното преди Коледа заседание на правителството Борисов заяви: "Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки." 

Решението да бъдат обявени търговете е взето от администрацията на ММС с цел да не бъде възпрепятствана работата на министерството в първите месеци на 2017 г.