Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Днешният президент на Украйна Петро Порошенко е бил информатор на американското посолство през 2006 година. Тогава той е бил депутат и редовно давал подробни сведения на посланик Джон Хербс за консултациите по съставянето на коалиционно правителство, пише агенция РИА Новости, като се позовава на материали от "Уикилийкс".

В депеша от посолството в Киев до Държавния департамент с дата 28 април 2006 г. Порошенко е наречен "наш вътрешен човек" в партията "Наша Украйна". Дипломатите обаче се съмняват в точността на предаваната от него информация. Те са го подозирали в интриги, за да бъде арестуван сподвижника на Юлия Тимошенко Александър Турчинов, който днес е шеф на парламента, а до избора на Порошенко за президент бе и временно изпълняващ длъжността държавен глава. 

В документа, публикуван от "Уикилийкс", се описва среща на Порошенко с посланик Хербс, а разговора е за разногласията между "Наша Украйна" и партията на Тимошенко по сформирането на кабинета.

"Депутатът отрича, че има нещо общо със заповедта на главния прокурор Александър Медвенко за арестуването на Турчинов", се посочва в грамата. След това Порошенко се оплаквал от Тимошенко и сочел, че на нея не може да се има доверие, като изтъквал, че тя е безпринципна и неоткровена.

Тези негови думи обаче са били приети със съмнение, защото в документа се казва - "Както и в много други случаи, когато чуваме за мотивацията, целите и характера на "другата страна" в коалиционните преговори, голямата част от изявленията на Порошенко за неговия заклет враг Тимошенко, както и неговото изявление за невинност относно стъпките на главния прокурор срещу заместника й Турчинов, трябва да се възприемат с голяма доза скептицизъм, даже сега с по-голяма доза, отколкото в други случаи".

По-нататък посланикът пише, че въпреки че няма доказателства, му се струва, че Порошенко иска да прави коалиция с Партията на регионите на Виктор Янукович (сваления през февруари т.г. президент на Украйна б.р.) и затова му няма доверие.

В друг документ, изтекъл в "Уикилийкс" се посочва, че Тимошенко, като шеф на компанията "Единни енергийни системи на Украйна" е много възможно да е имала връзки с криминалния бос Семьон Могилевич.

Юлия Тимошенко е известна с вулгарния си език, но явно не се свени да прави и неприлични жестове.

В съобщение на американския посланик в Киев от 14 април 2006 година посолството се позовава на публикация в „Украинская правда”, в която се съобщава за незаконното унищожаване на информация за Могилевич в материалите на Украинската служба за сигурност. В статията се посочва, че информацията може да е била заличена, тъй като е съдържала доказателства за незаконното подслушване на телефонни разговори на конкурентите на Тимошенко или доказателства за тъмни сделки между Могилевич и Тимошенко.

Бизнесменът Семьон Могилевич, по извесетен като Сергей Шнайдер, е включен от ФБР в списъка на "най-търсените престъпници". Според щатските спецслужби, той е съпричастен към над 40 случая на рекет, различни видове измами, пране на пари и други икономически престъпления в няколко държави.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.