Днешният президент на Украйна Петро Порошенко е бил информатор на американското посолство през 2006 година. Тогава той е бил депутат и редовно давал подробни сведения на посланик Джон Хербс за консултациите по съставянето на коалиционно правителство, пише агенция РИА Новости, като се позовава на материали от "Уикилийкс".

В депеша от посолството в Киев до Държавния департамент с дата 28 април 2006 г. Порошенко е наречен "наш вътрешен човек" в партията "Наша Украйна". Дипломатите обаче се съмняват в точността на предаваната от него информация. Те са го подозирали в интриги, за да бъде арестуван сподвижника на Юлия Тимошенко Александър Турчинов, който днес е шеф на парламента, а до избора на Порошенко за президент бе и временно изпълняващ длъжността държавен глава. 

В документа, публикуван от "Уикилийкс", се описва среща на Порошенко с посланик Хербс, а разговора е за разногласията между "Наша Украйна" и партията на Тимошенко по сформирането на кабинета.

"Депутатът отрича, че има нещо общо със заповедта на главния прокурор Александър Медвенко за арестуването на Турчинов", се посочва в грамата. След това Порошенко се оплаквал от Тимошенко и сочел, че на нея не може да се има доверие, като изтъквал, че тя е безпринципна и неоткровена.

Тези негови думи обаче са били приети със съмнение, защото в документа се казва - "Както и в много други случаи, когато чуваме за мотивацията, целите и характера на "другата страна" в коалиционните преговори, голямата част от изявленията на Порошенко за неговия заклет враг Тимошенко, както и неговото изявление за невинност относно стъпките на главния прокурор срещу заместника й Турчинов, трябва да се възприемат с голяма доза скептицизъм, даже сега с по-голяма доза, отколкото в други случаи".

По-нататък посланикът пише, че въпреки че няма доказателства, му се струва, че Порошенко иска да прави коалиция с Партията на регионите на Виктор Янукович (сваления през февруари т.г. президент на Украйна б.р.) и затова му няма доверие.

В друг документ, изтекъл в "Уикилийкс" се посочва, че Тимошенко, като шеф на компанията "Единни енергийни системи на Украйна" е много възможно да е имала връзки с криминалния бос Семьон Могилевич.

Юлия Тимошенко е известна с вулгарния си език, но явно не се свени да прави и неприлични жестове.

В съобщение на американския посланик в Киев от 14 април 2006 година посолството се позовава на публикация в „Украинская правда”, в която се съобщава за незаконното унищожаване на информация за Могилевич в материалите на Украинската служба за сигурност. В статията се посочва, че информацията може да е била заличена, тъй като е съдържала доказателства за незаконното подслушване на телефонни разговори на конкурентите на Тимошенко или доказателства за тъмни сделки между Могилевич и Тимошенко.

Бизнесменът Семьон Могилевич, по извесетен като Сергей Шнайдер, е включен от ФБР в списъка на "най-търсените престъпници". Според щатските спецслужби, той е съпричастен към над 40 случая на рекет, различни видове измами, пране на пари и други икономически престъпления в няколко държави.