“С прискърбие можем да съобщим, че на площад “Брайтшайдплатц” 12 души загубиха живота си, а 48 ранени, някои от които тежко, се намират в болници”, съобщи тази сутрин в туитър берлинската полиция.

40-тонен ТИР със загасени светлини и висока скорост се заби снощи в коледния базар в центъра на Западен Берлин. 50 метра гази хора и павилиони, преди да се забие в голяма коледна елха. Шофьорът бяга, но е заловен на около километър от трагедията – близо до Статуята на победата. В кабината е открит човек, пътувал на седалката до водача. Той е в предсмъртна агония, но всички опити на лекарски екип да го съживи са напразни. Установено е, че е поляк. Бил е зстрелян.

Според германската новинарска агенция ДПА шофьорът е пакистанец, пристигнал през февруари т. г. като бежанец. По-рано се твърдеше за бежанец от Афганистан. Оказа се, че е имал два вида фалшиви документи и затова е първоначалното объркване. Полицията съобщи, че атентаторът се казва Невад Б. и е на 23 години.

Камионът от марката “Скания” е с полска регистрация. Спедиторът Ариел Журавски оповести, че той е собственик на ТИР-а. От 16 ч в понеделник той не е могъл да осъществи телефонен контакт с шофьора, който е негов братовчед. 40-тонният камион е бил натоварен с метални конструкции, които трябвало да бъдат доставени днес в Берлин. Според Журавски камионът е бил отвлечен.

Вече са разчетени данните от GPS. Шофьорът включва двигателя в 15,44 ч вчера, но не тръгва на път. Следват още две включвания – в 16,52 ч и в 17,37 ч, макар ТИР-ът да е трябвало да изчака на паркинг до днес, преди да пристигне на адреса за разтоварване на металните конструкции. В 19,34 ч вече поема. Явно престъпникът е изчаквал момент, когато коледният базар е пълен с хора, пристигнали да се веселят и вечерят.

Министърът на правосъдието Хайко Маас съобщи, че следствието е поверено на Главна прокуратура. Това става единствено при извършване на актове, застрашаващи устоите на държавата. В канцлерството беше свикан кризисен щаб.

Федералният министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви:

“В момента не искам да произнеса думата атентат, въпреки, че всичко говори за терористично нападение.” Де Мезиер пледира да се даде време на разследващите.

“Според това, което знаем, трябва да изхождаме от терористично нападение”, каза тази сутрин Ралф Йегер, вътрешен министър на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Трагедията се разигра в 20 ч и 7 минути местно време снощи, час по-късно българско, на коледен базар на площад “Брайтшайдплатц”, точно до най-престижния булевард “Курфюрстендам” и в непосредствена близост до историческата Възпоменателна църква.

Камион пристига от съседната улица “Будапеща” и се забива в привременните дървени постройки на коледния базар на площада, където се предлагат сувенири, греяно вино и традиционните за немците наденички. Пълно е с хора – берлинчани и туристи.

Чува се силна експлозия, настъпва паника. Начаса пристигат полиция, барети, екипи на “Бърза помощ” и на пожарната.

Районът е отцепен, блокирани са всички улици, водещи към площада, където се намира коледният базар.

Той все още е затворен поради процесуално-следствени действия, които продължават.

За 15 ч българско време днес в Берлин е насрочена пресконференция с представители на прокуратурата и полицията.