12-годишно момче, родено в Германия, но с иракски корени, е задържано за планиран атентат в центъра на западногерманския град Лудвигсхафен. Поради възрастта му то не е в следствен затвор, настанено е под охрана в младежки център с дадено от родителите съгласие.

За пъкления план на малолетния съобщи в днешния си брой сп. “Фокус”.

От Главна прокуратура потвърдиха информацията, но отказаха подробности поради течащо следствие.

Според “Фокус” момчето е планирало да взриви бомба на най-големия коледен пазар в Лудвигсхафен – непосредствено пред сградата на общината, строена през 1979 г. На партера в модерния комплекс се намира търговски център. Точно там всяка година се организира коледен пазар.

Позовавайки се на източници от следствието, сп. “Фокус” пише, че малолетният терорист е бил силно радикализиран. В действията си по подготвянето на атентата той е бил направляван от ислямист от престъпната групировка “Даеш” (Ислямска държава“), който го е подтикнал към извършване на терористичен акт.

По щастлива случайност и двата опита за осъществяване на взрив на коледния пазар се провалят.

Първата бомба е била заложена на 26 ноември, но не се стига до детонация поради дефектен взривател.
Вторият опит за атентат е направен на 5 декември. На този ден 12-годишният терорист слага в раницата си бомба самоделка. Това е голям стъклен буркан за консерви, напълнен с взривно вещество и пирони. Момчето поставя бомбата в храсталак в непосредствена близост до сградата на общината. За късмет бдителен гражданин се натъква на съмнителната находка и веднага се обажда в полицията. Униформените пристигат незабавно. Отцепен е целият район, хората от общината и търговския център са евакуирани, движението е блокирано. Повиканите сапьори взривяват бомбата контролирано.

Според «Фокус» първоначалното следствие е било поверено на местната прокуратура. Впоследствие то е било прекратено поради възрастта на потенциалния терорист – 12 години. Така случая поема Главна прокуратура, тъй като става дума за готвен терористичен акт, застрашаващ устоите на държавата.

Ако бъде задържан подстрекателят ислямист, което още не е факт, той ще бъде изправен на съд. Малолетното момче може да бъде разпитвано, но не и съдено. Най-вероятно след приключване на следствието то ще бъде предадено на грижите на Службата за младежта за определен от съд период.