Управляващата руска партия "Единна Русия" и крайно дясната Партия на свободата (ПС) от Австрия подписаха споразумение за сътрудничество, предаде Ройтерс.

Това стана на церемония в Москва. Австрийската делегация бе предвождана от лидера на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе и Норберт Хофер, който преди по-малко от 3 седмици загуби на повторението на втория тур на президентските избори в родината си. От руска страна подпис сложи зам.-шефът на Думата Пьотр Толстой, който през септември заяви, че Русия ще купи цяла България.

Австрийската партия се самопредложи за последник между руския лидер Владимир Путин и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. 

ПС неведнъж е заемала страната на Москва и призова ЕС да вдигне наложените срещу нея санкции заради анексирането на Крим. Партията обаче отрича да е финансирана от Русия. Кремъл обаче даде заем за милиони евро на крайно десния Национален фронт във Франция, чиято лидерка Марин льо Пен е сред фаворитите за бъдещ президент.

При скорошното си посещение в САЩ пратеници на Партията на свободата се срещнали с хора от обкръжението на Тръмп, включително с номинирания за съветник по сигурността Майкъл Флин. С това се похвалиха от самата партия след подписването на споразумението в Москва.