Бившият министър на външните работи, сега депутат от левицата, Кристиан Вигенин е сезирал главния прокурор за корупционна схема в МВнР, обяви самият той на трибунка в парламента.

"Става дума за подготвена корупционна схема в Министерството на външните работи, за която преди 3 седмици подадох сигнал на главния прокурор - за подготвена кражба, която по мои груби сметки надхвърля половин милион лева",  заяви Вигенин.

Става дума за поръчка на телефонни сървъри за над 30 български посолства по света, което е станало без обществена поръчка и на цени, многократно надвишаващи пазарните.

"След втория тур на изборите стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов ще подаде оставката на правителството и Министерството на външните работи се разбързва и редица български посланици получават грами и прикрепена към нея проформа фактура на българската фирма "Балкантел", обясни още Вигенин.

Всяка от фактурите е за над 30 000 евро, макар че варира значително от посолство до посолство. Червеният депутат признава, че сумите са по-ниски от това, което законът изисква за задължителна обществена поръчка, но твърди, че дори при значително по-ниски суми обикновено се изисква да се предоставят поне 3 оферти.

Сървърът, модел  MiVoice Office 470, който във фактурите е над 50% от общата стойност на разхода, струва около 1000 евро на дребно.

"Цената, която са получили като указание посланиците варира за един и същи модел сървър между 15-20 хил. евро. Странен е фактът, че при един и същи доставчик и модел централа, която надвишава необходимия за посолствата капацитет, посланиците получават значително разминаващи се цени", каза още Вигенин.

Освен това въпросната машина осигурява обслужване на до 600 телефона, въпреки че ще се инсталира в посолства с едноцифрен брой служители. 

Според бившия министър схемата е известна на неговия наследник на поста Даниел Митов.

"Не чухме никакви публични изявления по тази тема или разграничение и това ми дава основание да смятам, че въпросната схема е реализирана с негово знание и ще очаквам реакция от него“, каза Вигенин.

Той благодари на ДАНС и службите за бързата реакция и добави, че много от плащанията вече са спрени, докато тече проверка.

По-късно днес от прокуратурата съобщиха, че е образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Министерството на външните работи за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици. По разпореждане на главния прокурор е извършена проверка от ДАНС, материалите от която са докладвани в Софийска градска прокуратура.

Провеждат се активни процесуално–следствени действия, поради което повече информация на този етап не може да се предостави, обясниха от прокуратурата.