Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" може да бъде срочна или сезонна, ако става дума за мотоциклети, скутери, кемпери, каварани. Такава поправка в Кодекса за застраховането приеха на първо четене депутатите. Промяната е внесена от депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с колегата им от ГЕРБ Делян Добрев. 

Гласуването мина почти единодушно - със 135 гласа "за". Само трима депутати се въздържаха, всичките от ГЕРБ.

В момента на собствениците на превозни средства, които могат да се карат само в топлите месеци, са дръжни да плащат годишна застраховка. Често пъти пълната сума се плаща на части - с вноски на всяко тримесечие. Собствениците на мотори и каварани обаче не плащат през студените месеци, защото не ползват возилата. Неотдавна обаче в кодекса депутатите записаха, че регистрацията на превозни средства, които нямат действаща "Гражданска отговорност", се прекратяват служебно. Това задължава собствениците на тези превозни средства пред опасността ако не плащат целогодишно да се наложи да регистрират отново превозните си средства. По данни на пътната полиция само регистрираните мотоциклети у нас са над 150 000. Затова имаше и протести.

Депутатите скъсиха срока за предложения между първо и второ четене на законопроекта да е 3 дни. Това значи, че при добра воля поправката може да бъде окончателно приета още идната седмица.