Нов трик (по лидера на СДС Божидар Лукарски)? Реално и осъзнато намерение да се прави ново правителство в 43-ото Народно събрание? Тупане на топката? Защо Реформаторският блок, въпреки липсата на единодушие сред партиите, останали в него, взеха третия мандат за съставяне на правителство и не го върнаха веднага на президента Росен Плевнелиев? И защо си смениха позицията - от "единодушно" връщане на мандата тутакси до "ще се опитаме да правим кабинет с ГЕРБ в името на стабилността".

[[nid:48264]]

Официалните мотиви на Реформаторите, изговорени от СДС, тъй като партията на Меглена Кунева е силно скептична за възможността за нов кабинет, са ясни - "никой не иска да има избори", "спасяваме страната от угрозата БСП да спечели предсрочните избори", "пазим стабилността в несигурната политическа обстановка и на Балканите, и в света" и т.н.

Версиите за действията на коалицията, които политици споделят в кулоарите на институциите, са по-различни. Ето и тях:

Помощ за президента

Версия №1 е, че Реформаторският блок прави услуга на президента Росен Плевнелиев. Причината - конституционната рулетка е на приключване, а самият Плевнелиев е силно притеснен, че няма да успее да състави служебно правителство, което да изкара поне до 22 януари - деня на встъпване в длъжност на Румен Радев. Опасенията са, че никой не иска да влезе в този кабинет, чийто реалистичен живот около месец. Няколко души от администрацията на държавния глава и от предишните му две служебни правителства вече са отказали, твърдят източници на "Клуб Z". Тази версия гласи още, че Плевнелиев лично е говорил с лидерите от РБ поотделно да ги убеждава да вземат мандата и да не го връщат веднага. Част от лидерите не са били съгласни, но в крайна сметка са склонили. Други пък имали колебания преди визитата на "Дондуков" 2 във вторник, но разговорът с Плевнелиев ги убедил, че е по-добре мандатът да бъде взет и задържан в конституционния едноседмичен срок, дори и кабинет да не може да се направи.

В тази хипотеза целта е едноседмично мотаене на мандата, а след това с навлизането в коледните и новогодишните празници или да се обезсмисли някак съставянето на служебен кабинет, или поне да се спечели още време. 

В техи хипотези обаче едно нещо куца. Ако Росен Плевнелиев е искал да бави максимално времето, за да не му се налага да прави служебен кабинет, то нямаше да превърти конституционната въртележка с връчването на мандат за няма и две седмици. Конституцията не поставя срокове за връчване на първите два мандата и президентът можеше да изчаква, колкото прецени. Но не го направи.

Да довършим едни работи

Версия №2 също не предполага, че някой наистина мисли сериозно за възможност да се роди ново правителство в този парламент. Тя гласи следното: Реформаторският блок "разтегля" времето, в което кабинетът "Борисов 2" управлява в оставка. И целта е този период да се удължи, ако може, до разпускането на Народното събрание от Румен Радев (той може да направи това по конституция - б.р.) Защо? Има неща за вършене, които могат да бъдат осуетени от оставката. Например обявяване на много обществени поръчки. За това дори се появиха публични намеци и подозрения. Например от депутата от Гражданския съвет Петър Славов.

В началото на декември се очакваше да бъдат обявени отново търговете за магистрала "Хемус", например, както и други големи поръчки. До момента това не е факт. В дните след оставката кабинетът "Борисов 2" раздаде и немалко пари на общини, на различните министерства, определи само за седмица 2 млдр. лв. за саниране. Въобще - има работа за довършване, твърдят запознати. Друг залог е и номинацията на нов български еврокомисар, тъй като в края на декември Кристалина Георгиева напуска Брюксел, за да стане изпълнителен директор на Световната банка. 

Кабинетът "Борисов 2" - служебен кабинет?

Версия №3 е доста екзотична - тя предполага премиерът в оставка Бойко Борисов да иска да остане на власт още малко и в името на това да се съгласи президентът Росен Плевнелиев да преназначи настоящото правителство като служебно, след като Реформаторският блок върне мандата. Мотивът отново е, че няма смисъл едни служебни министри да се появяват и да си ходят преди да са научили къде им е кабинетът, защото вероятността да бъдат сменени от президента Румен Радев е огромна. Сега си представете как Борисов става служебен премиер на Росен Плевнелиев? Трудна работа. Това няма как да стане, категорични са в ГЕРБ. Освен това Борисов дори заплаши съпартийците си, че ако някой от тях отиде в правителство на президента, то "приключва с ГЕРБ".

Всичко това не пречи от реформаторските среди да се въртят и подобни версии. Надеждата е ясна - правителството в този му състав да просъществува възможно най-дълго.

Наистина да има ново правителство, вместо избори

Подозрението, че в последните дни наистина се водят разговори за предотвратяване на предсрочните парламентарни избори след оставката на Бойко Борисов, въпреки заявките му, че се управлява само когато народът ти е дал доверие, става все по-силно. И в РБ, и извън него не се изключва вариант за съставяне на кабинет в този парламент, без значение колко време без избори би могъл да осигури такъв опит. Представители и на реформаторите, и на Патриотичния фронт, и на партиите от опозицията, а и на ГЕРБ откровено признават, че никак не им се ходи на нови избори. В управляващата партия тлее и напрежение заради премиерската оставка, твърдят нейни представители. Това ще се реши в последния момент - разговорите между Бойко Борисов и РБ ще са през уикенда и непосредствено преди изтичането на конституционния срок, в който РБ трябва да се върнат при Плевнелиев и да му връчат или правен мандат, или папка с кандидат за премиер.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски в прав текст си каза, че предпочита това да е Бойко Борисов. По време на конституционната въртележка с мандатите обаче Борисов казваше, че дори и ГЕРБ да подкрепят кабинет с чужд мандат (тогава на дневен ред бе вариантът ПФ да получи мандата), представители на партията няма да участват с кадри в него. 

Под въпрос е и мнозинството за вариация на правителство "Борисов" 3 с мандат на Реформаторите, тъй като само преди ден се провали приемането на антикорупционния закон на Меглена Кунева. А партията й от повече от година поставя този законопроект като първи приоритет. Под въпрос е и какво ще поиска Патриотичния фронт. И най-вече е под въпрос дали ГЕРБ няма да пострада повече, ако остане във властта по този начин, въпреки че премиерът сам я сдаде - доброволно. 

Дали ГЕРБ ще се съгласи на нов кабинет зависи само от Борисов. И кое ще надделее - анализът, че колкото по-скоро има предсрочни избори, толкова по-висок би бил резултатът на ГЕРБ или версията, че хората не искат избори и стабилността е застрашена, затова трябва да се прави кабинет. Развръзката се чака до вторник.

Развръзката предстои до дни.