Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Михаил Горбачов допуска появата на нова съюзна държава в границите на бившия СССР.

"Съветски съюз - не, но Съюз - да", заявява последният лидер на СССР в интервю за ТАСС. То е по повод 25-ата годишнина от разпадането на първата в света комунистическа държава.

Горбачов заявява, че се оттеглил сам от властта, за да избегне кръвопролитие.

"Миришеше на гражданска война. Това е опасно Предпочетох да предприема друга стъпка и да си тръгна сам", твърди той.

И точно това била причината да не се опита да арестува Борис Елцин, Леонид Кравчук и Станислав Шушкевич. На 8 декември 1991 г. тримата лидери (съответно на Русия, Украйна и Беларус) подписаха Беловежкото споразумение. В резултат на този документ на 25 декември същата година СССР прекрати съществуването си.

Според Горби факторите, довели до разпадането на Съветския съюз, били неуспешният пуч през август 1991 г. и особеностите на характера на Елцин. Самият Горбачов отстоявал СССР до края. Въпреки това той не снема и от себе си отговорността за разпадането му.

Колкото до Елцин, Горбачов виждал неистовия му стремеж към власт още в битността му на партиен секретар:

"Той много страдаше и беше много недоволен. Оттук всички негови протести, че не е член на Политбюро."

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.