Премиерът в оставка Бойко Борисов е разпореди да бъдат освободени от длъжност "всички служебни лица, участвали във вземането на решение за провеждането на семинар в Несебър, протекъл по начин, който не е съобразен с обявения ден на национален траур за жертвите от с. Хитрино".

Съобщението дойде тази сутрин от правителствената информационна служба.

Поводът - в понеделник в деня на траур в Несебър е бил проведен семинар на Регионалната дирекция по горите в Шумен. За случката потвърди по-рано пред Би ти Ви и министърката на земеделието в оставка Десислава Танева. Още преди т.нар. разпореждане на Борисов тя съобщи, че предстоят уволнения заради случая.

Според кадри на Би Ти Ви служители на няколко регионални дирекции по горите, представители на природни паркове и Общинското предприятие на Шумен „Туризъм, публични прояви и атракции" били на семинар, който завършил с вечеря.

Нароченият за уволнение директор на дирекцията по горите в Шумен инж. Емил Гелов обясни, че става въпрос за събиране, планирано още на 6 декември - тоест преди да се случи трагедията в Хитрино, чиито жертви бяха почетени с национален траур в понеделник, 12 декември.

По думите на Гелов официалната вечеря е започнала с минута мълчание в памет на загиналите в Хитрино и всички присъстващи са изпратили есемеси на номер 1466 в подкрепа на кампанията на БЧК. Музиката също била в спокоен ритъм, в унисон с деня, твърди той.