СИМОНА РУСЕВА

Джихадистите в Ирак колят и бесят. Половин милион мирни жители - мъже, жени, деца и старци напускат Мосул, вторият по големина град след Багдад. След дни на ожесточени сражения вчера той падна в ръцете на ислямистите.

“Хората са в ужас и търсят спасение от насилието”, заяви днес за Би Би Си говорител на Международната организация по миграция.

След тежки сражения между ислямистите и редовната войска много военни са сложили оръжие, преоблекли са се в цивилни дрехи и са се присъединили към множеството в опит да се спасят. Други обаче са преминали на страната на главорезите.

Според в. “Ню Йорк таймс” джихадистите са освободили от зандани в Мосул хиляди осъдени престъпници, окупирали са военни обекти, банки и административни сгради, на които са забили знамето на “Ислямската държава в Ирак и Леванта”.

След Мосул днес бунтовниците са завзели и град Байджи, предадоха световните агенции.

“В нощта срещу сряда джихадистите нахлуха в града и подпалиха съдебната палата и дирекцията на полицията. Те иззеха голямо количество оръжие”, съобщи представител на местните сили за сигурност за тв канала “Ал-Сумария нюз”.

В Байджи се намира няй-голямата рафинерия в Ирак. Тя се пази от 250 въоръжени охранители. Нападателите са предпочели да преговарят с тях. Всички от охраната се съгласили да напуснат постовете си при положение, че им се гарантира сигурно изтегляне в друг град.

Иракският премиер Нури ал Малики днес призова парламента в Багдад да обяви извънредно положение. Това би развързало ръцете му да разпореди мащабна военна операция срещу джихадистите.

Бомбените атентати с автомобили зачестиха в Ирак. Снимка БГНЕС

Радикални ислямистки групировки завземат все повече градове. За пръв път те контролират цели области. Населението масово бяга на юг по посока Багдад, някои се насочват и към кюрдските селища в източната част на страната. Шосетата са задръстени, глад и жажда мори търсещите спасение стотици хиляди бежанци.

От страх за собствения си живот правителствените сили за сигурност масово се изтеглят от горещите точки и отказват да се бият с ислямистите.

Саддам Хюсеин беше диктатор, но само той можеше да държи страната под контрол и да не допусне въоръжени сблъсъци, твърдят наблюдатели. Той бе свален от власт и осъден на смърт, след като САЩ удариха Ирак през март 2003 г.

Навремето Джордж Буш младши успя да убеди Конгреса и дори Съвета за сигурност на ООН, че режимът на Садам Хюсеин разполага с оръжия за масово поразяване. Така се стигна до войната в Ирак. Впоследствие стана известно, че страната няма въпросните оръжия, нито ги разработва.  Садам Хюсеин бе свален от власт, прости се с живота си, но Ирак до днес не е намерил покой.

C

С голямо закъснение бившият сенатор и впоследствие държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън се извинява, че е подкрепила войната в Ирак. В Конгреса през 2002 г. тя е гласувала “За” началото на ударите и така е дала рамо на президента  Джордж Буш младши да заповяда военна операция.

"Аз не бях единствената, която тогава направи грешка. Аз обаче сгреших. Определено! Тогава вярвах, че съм взела най-доброто решение", покайва се Хилъри Клинтън в автобиографичната си книга, която вчера излезе от печат.

Българското ѝ заглавие е "Трудни дилеми".