Вторият най-голям и най-населен континент - Африка - обикновено влиза в новините с истории за жестоки режими, ужасяващи нарушения на човешките права, варварски обичаи и провалени благотворителни кампании.

В действителност обаче в Африка хората живеят по-добре, по-дълго, имат по-добри перспективи и повече възможности. Не в сравнение с Първия свят - това все още е твърде далеч, но в сравнение с Африка отпреди 15, 20 или 50 и повече години.

В опит да покаже тази положителна промяна, онлайн проектът "Our World in Data" ("Нашият свят в данни") публикува поредица от сравнителни карти, свързани с нивото на образование, смъртност, заболявания, управляващите режими и др., за да покаже как се е променил континентът благодарение на усилията на целия свят.

Образованието

Един от приоритетите в цивилизования свят винаги е бил образованието - по простата причина, че то дава в ръцете на хората това, на което са способни, за да направят живота си по-добър.

Следващата карта измерва колко години е прекарал в система на образование средностатистическия жител на всяка африканска държава. Ако през 1950 г. само в Намибия и ЮАР човек е учил средно 2 или повече години, до 2010 г. само Мали, Нигер и Мозамбик са останали на същото ниво - поне за тези, за които има данни.

От това расте и грамотността - както може да се види на долната карта, поколението над 65 г е в голяма степен неграмотно. Младите обаче - между 15 и 24 - в повечето държави са над 70% грамотни.

 

Детската смъртност

Детската смъртност е може би сред най-често споменаваните проблеми на Африка - донякъде и заради факта, че в Първия свят сме свикнали това да е рядка трагедия, докато там е ежедневие.

Но нещата се подобряват. Ако през 80-те в някои държави над 40% от децата са умирали, преди да достигнат 5-годишна възраст, днес от цяла Африка само в Ангола детската смъртност е над 20% В много държави - на юг и на север - показателят вече се доближава до нивата в Европа.

 

Болестите

Континентът на болните, недохранените, към който сякаш безплодно всяка година пътуват хиляди лекари... е все още факт. Но пътуванията им не са били напразно, сочат данните.

Eдрата шарка е първата инфекциозна болест, огромна заплаха, която сме унищожили задружно в целия свят. Последната битка е през 1977 г. в... Африка, където са последните установени случаи. През 1980 г. Световната здравна организация обявява болестта за унищожена.

Друга легендарна болест на африканския континент - маларията - все още е активна. Заразява и убива хора всяка година. Но и борбата срещу нея върви с пълна сила, както показва следващата графика - само за 15 години смъртните случаи годишно намаляват почти наполовина. През 2000 г. от болестта умират 764 000 души, а през миналата - 395 000. С тези темпове до 2030 г да умреш от малария в Африка ще е също толкова рядко, колкото и в Европа.

 

Политическите режими

Дори диктаторите осъзнават, че е по-добре да управляваш живи и здрави хора - и много от тях помагат или поне не пречат тези неща да се случват. Но политическата промяна е най-дълга и бавна, тъй като тя изисква коренна промяна в мисленето и манталитета на хората.

Въпреки това, такава промяна е видима в Африка за последните 30 години. Ако през 1985 г. все още имаме една колония и десетки автократни режима на континента, то днес този тип управление е останал само в Еритрея, а мнозинството от африканците живеят в анокрация - хибриден или междинен режим, бавният процес, по който една държава се превръща в демокрация. Едни са по-отворени, други по-затворени, но във всички е видимо, че се случва промяна. 

Няколко държави имат вече имат млади демократични режими, поемащи първите си стъпки към по-свободен живот.