Заради „нелепо недоразумение“ се е стигнало до скандала със секссцената в „Последно танго в Париж“, твърди режисьорът на филма Бернардо Бертолучи. Той разпространи изявление в отговор на обществения гняв, разразил се покрай негово интервю. От разговора, направен преди няколко години, но разгорял се едва сега, изглежда, че Бертолучи е подлъгал актрисата Мария Шнайдер при заснемането на прочутата сцена с изнасилване в драмата от 1972 г.

76-годишният италиански режисьор е критикуван за свои коментари във видео от 2013 г. В него той обсъжда натуралистичната сцена, в която героят на Марлон Брандо използва парче масло, за да изнасили анално любовницата си, изиграна от 19-годишната Шнайдер.

„Сцената с маслото е идея, която ни дойде с Марлон сутринта преди снимките“, казва в клипа Бертолучи и добавя, че е „искал нейната реакция като момиче, а не като актриса“.

Изтеклото интервю доведе до гневен отговор от много холивудски знаменитости, като се появиха дори призиви наградите на режисьора да бъдат отнети.

Вижте още: ПРОЧУТА СЕКССЦЕНА ОТ „ПОСЛЕДНО ТАНГО…“ СНИМАНА БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА АКТРИСАТА

Сега, в свое изявление на италиански, Бертолучи заявява, че критиките срещу него се основават на „нелепо недоразумение“:

„Преди няколко години в „Синематек Франсез“ някой ме попита за сцената с маслото. Аз уточних, но може би не съм бил ясен, че съм решил с Марлон Брандо да не информираме Мария, че ще ползваме масло. Исках нейната спонтанна реакция на тази погрешна употреба (на маслото). Ето къде лежи недоразумението. Някои са помислили и мислят, че Мария не е знаела за насилието срещу нея. Това не е вярно!

Мария знаеше всичко, защото беше чела сценария – там нещата са описани. Единствената новост беше идеята за маслото. И това, както научих много години по-късно, е обидило Мария. Не насилието, на което е обект в сцената, то е разписано в сценария“.

Шнайдер, която почина през 2011 г., говори за сцената в интервю пред „Дейли Мейл“ от 2007-а. В него тя коментира, че се е почувствала „малко изнасилена“ след снимките.

„Бях толкова гневна – обясни тя. – Трябваше да се обадя на агента или на адвоката си да дойде на снимачната площадка, защото не може да принудиш някого да прави нещо, което го няма в сценария. Но тогава не знаех това. Марлон ми каза: „Мария, не се притеснявай, това е само филм“.

Коментарите на Бертолучи предизвикаха възмущението на мнозина, като Джесика Частейн написа в туитър, че ѝ се гади, а Крис Евънс описа ситуацията като „отвъд отвратителното“.

Площад Славейков