Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Възможно ли е антисистемната Партия на пиратите в Исладния да вземе властта в страната? 

Изглежда не е изключено... Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидера на "пиратите" Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, съобщи Би Би Си. Радикалната формация стана трета политическа сила на последните парламентарни избори през октомври, а първите две партии така и не успяха да се разберат, за да формират кабинет.

Сега надеждата за правителство е Партията на пиратите да направи петпартийна коалиция с останалите парламентарно представени формации - Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията "Светло бъдеще" и Партията на обновлението. Те имат общо 34 депутатски места или с две повече от минималното мнозинство от 32 гласа. "Пиратите" имат 10 депутати.

"Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно", заяви Йонсдотир след срещата с президента.

Лидерката обаче отказа да назове потенциалния кандидат за премиер на страната. 

До предсрочни парламентарни избори в Исландия се стигна, след като "Досиетата Панама" разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании. Той бе принуден да подаде оставка.

Партията на пиратите се появи през 2012 г., в основата й са поддръжници на свободата в интернет, в програмата им се настоява за защита на данните на потребителите в мрежата, за безплатно здравеопазване, ново данъчно законодателство и т.н. Опонентите им твърдят, че управление на "пиратите" ще подплаши инвеститорите, те нямат политически опит и това ще се отрази лошо на икономиката на Исландия, припомня Би Би Си.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.