От Румен Радев очаквам да бъде малко по-активен. Иска ми се да е като Доналд Тръмп, който от избирането му за държавен глава на САЩ не спира да работи по реализирането на своите политики. Това коментира лидерът на АБВ Георги Първанов пред БНТ.

Новоизбраният президент беше несправедливо обвинен, че не се е появил на КСНС. Това, че той не е отиде не проблем. Но това, че не го виждам да работи активно. Така както го прави Тръмп. Не бих давал пример със себе си. Той работи активно. Предлага идеи, разработва законопроекти. Искам да видя новоизбрания президент в една много по-активна позиция.

Той каза това в коментар за отсъствието на Радев от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в началото на седмицата.

"В момента ген. Радев може да бъде инициатор на политики, които да успокоят обстановката в страната, но така и не го прави. От него очаквам да води балансирана и проевропейска политика, но и да се отвори към други наши партньори, като Русия например", заяви още в дух на другарска критика Първанов.

Въвеждането на чист мажоритарен вот, без добре да бъдат обмислени изборните правила може да компрометира идеята, коментира още той. Според него партиите трябва да се съберат и да подпишат обща декларация, подобно на 1996-97 година, в която да се обединят около няколко основни задачи като проблема с бежанците и изборните правила. 

Той не скри разочарованието си от гласуването на някои пера от бюджета за следващата година. Според него приемането на допълнителни 10 млн. лв. за нуждите на БАН и отказът от това решение само няколко часа след това били като "наказателна акция срещу науката, като онези от тоталитарните години".

Предложението за увеличаване на минималните пенсии на 300 лв., което не беше прието пък имало и по-оптимален вариант. "Тези пари можеха да се разпределят между всички и така пенсиите щяха да се увеличат с 15%".