ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Замразяване на всякаква законодателна дейност, касаеща секторни политики и важни закони поискаха от ГЕРБ. Мотивът - 42-рото Народно събрание е компрометирано, а на правителството не му остава още много живот.

Днес пресконференция дадоха зам.-шефът на партията Цветан Цветанов и депутатите Красимир Ципов, и Димитър Главечев. Главчев обяви, че изненадващо в дневния ред на НС за сряда е залегнала точката за избор на 8 членове на Сметната палата. В действителност това е изненада, тъй като новият закон за одитния орган бе приет в края на март и до момента от 9-членния състав на палатата липсват 8 души. Бе избран само шеф - бившата съветничка на Сергей Станишев в качеството му на премиер Теодора Руменова. 

"Руменова е ярко изразена партийна фигура, най-нормалното е да си подаде оставката. Нямаме нищо против предложените кандидати, но не ги познаваме. Метнати са ни едни имейли с биографиите им", посочи Главчев и призова този парламент да не избира новия състав на палатата и да остави това на следващия.

Красимир Ципов пък поиска депутатите да не отхвърлят президентското вето на закона за МВР, което Росен Плевнелиев наложи вчера.

"Призоваваме управляващото мнозинство да не отвърля ветото, а ръководството на МВР да подаде оставка", апелира Ципов.

Той отново обясни, че според ГЕРБ законът има много недостатъци.

В заключение Цветанов призова "да не се приемат никакви законодателни инициативи, които касаят секторни политики, защото този парламент е с изчерпано доверие и не трябва да взима важни решения".

По повод скандалите около "Южен поток" Цветанов заяви, че ГЕРБ настоява за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски, енергийния министър Драгомир Стойнев, както и на МВР шефа Цветлин Йовчев и на директора на ДАНС Владимир Писанчев. Според Цветанов последните двама трябва да бъдат изслушани, тъй като ако националната агенция е работила адекватно, тя е щяла да има информация за фирмите, свързани с "Южен поток"

Имаме заплаха за националната сигурност, защото корпоративните интереси са в състояние да си купят изборите, каза още зам.-шефът на ГЕРБ по повод очакваните предсрочни избори за НС. Той отново повтори тезата на ГЕРБ, че трябва да има референдум за задължително и електронно гласуване, след което следващият парламент да започне промяна в конституцията.