"Възможно ли е в една държава Националната служба за охрана – тази, която охранява г-н Ахмед Доган и г-н Делян Пеевски, да има бюджет от 37 млн.  лв.? А Държавна агенция „Разузнаване”, която е призвана да извести държавата за опасности, идващи отвън - да спаси човешки животи и инфраструктура, да има 23 млн. лв. бюджет. Да, това е истината".

Това заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев при дебатите по държавния бюджет за 2017 г., който парламентът разглежда на второ четене. Андреев предложи преразпределение на средствата в сектор "Сигурност" - намаление на бюджетите на Националната служба за охрана (НСО) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) и увеличение на парите за служба "Военна информация" към МО, Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Предлагам ви един вариант, с който да инвестираме в нашата външна сигурност, а не в сигурността на г-н Ахмед Доган, г-н Делян Пеевски и не знам какви други кръгове, които се въртят около ДАТО, заяви Методи Андреев.

Депутатът се мотивира с факта, че в последните две години предизвикателствата в сектор "Сигурност" са коренно променени, има променена геополитическа ситуация. Основният проблем на държавата е заплахата, която идва отвън – мигрантите. Следователно службите ДАР, „Военна информация” и ДАНС трябвало да бъдат с по-големи бюджети.

"Да кажа и друго - „Военна информация”, която има изключително надеждни източници в Близкия изток и може да получи информация, с която да се спасят човешки животи и инфраструктура, има 44 млн. лв. бюджет за тази година. А ДАТО – агенцията, която свързваме с едни политикански среди, има 48 млн. лв. Разбирате ли за какво става дума – 48 млн. за тези, които правят СРС-тата в България. За тези, които зареждат с информация различни библиотекарски и други сарайски кръгове", каза още Андреев.

И попита: колко пари ДАТО върнала в държавата, след като в нея са инвестирани 48 млн. лв.? Всъщност какво правят тези господа там?

Единствен му отговори Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт. "Какъв е резултатът от работата на тези служби, се решава от съдебната власт, която преценява дали събраните материали са годни или не за доказателствени средства. Резултатът от техния труд се преценява от съдебната власт, а не от политици, депутати или парламентарни групи", каза Димитров.

Малко преди това Атанас Атанасов от Реформаторския блок също "захапа" служба ДАТО и подкрепи разузнавачите.

"Недопустимо е разузнавателните ни служби да работят с такава оскъдица. Специално за въпросното ДАТО – когато тази агенция се състоеше от 2 служби, които бяха в МВР, общият им бюджет беше 24 млн. лв., а сега на събраните служби в ДАТО е 48 млн. лв. Кажете ми за какво са тези пари? Много тежки скандали има в тази скрита служба. Там председателят с антуража си в администрацията ежемесечно си правят тимбилдинги в най-скъпите хотели в България, а няма пари за гориво за проследяващите автомобили. Да не говорим за кадровата политика – бяха назначени хора основно от Велинградско, които правят проследяване в София, а не знаят улиците", изказа се Атанасов, който е бивш шеф на Националната служба за сигурност.

Реформаторът се обърна заядливо и към Емил Димитров с думите, че "явно на г-н Ревизоро детската му мечта е била да бъде служител на службите за сигурност, ама не се е осъществила".

По-късно Димитров декларира, че детската му мечта не е била да работя в специалните служби. И върна жеста с думите, че не му е било мечта и да бъде машинист, който после да стане шеф на Национална служба за сигурност.

В крайна сметка предложенията на Методи Андреев не бяха приети.