ВСС реши да си трае по въпроса дали турският му еквивалент трябва да бъде изключен като наблюдател от Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).

На 8 декември в Хага ще се проведе извънредно заседание на изключително влиятелната мрежа на Съветите с предложение турският Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) да бъде изключен като наблюдател от организацията.

Днес ВСС трябваше да даде мандат на двама членове - Юлия Ковачева и Незабравка Стоева, как да гласуват по това предложение. По повода нашите кадровици имаха точка в дневния си ред. Мнозинството обаче реши, че България трябва да гласува "въздържал се".

След вота Юлия Ковачева моментално отказа да участва в заседанието на ЕМСС и по този начин в Хага ще бъде изпратена само Незабравка Стоева.

Предложенито да се "снижим" бе подкрепено от 10 от членовете на съвета. Ясен Тодоров и Димитър Узунов направо гласуваха да не се изключва Турция, а други 8 члена - бяха "за" отнемане на позицията на турския ВСС. Освен традиционните "опозиционери" - Юлия Ковачева, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов, позицията ВССП да бъде изключен подкрепиха и Румен Боев, Румен Георгиев и Юлиана Колева.

След като това се оказа недостатъчно, Калпакчиев напомни, че през юли ВСС е излязъл с позиция в подкрепа на магистратите в Турция - след масовите чистки на съдии и прокурори там.

"В случая нашата позиция на въздържане, която е мълчание, не е много приемлива - каза той, като припомни своеволията над магистрати в югоизточната ни съседка. - Ние като висш представителен орган на съдебната власт трябваше да заявим позиция! Поне така смятам... Като представители на държава, която поддържа демократичните ценности", зачуди се на позицията на колегите си Калпакчиев.

Румен Георгиев опонира, че като "оценка за арести и нарушения на други правила" били заявили отношение, а сега вече ставало дума за "оценка на политиката на едно или друго правителство.".

"Става дума за членство на една институция в една асоциация. Становището "против"/"въздържал се" би могло да се мотивира с това, че отстраняването или лишаването на статут на наблюдател на тази колегия от Турция, лишава от възможност да приемат декларации или да дават съвети. Това е на практика скъсване на отношеията", обяви Георгиев и въпреки че е гласувал за изключване, напомни, че това е твърде "крайна оценка" на турците.

Калин Калакчиев напомни, че възможностите за диалог с турския ВСС са изчерпани и че от Европейската мрежа многократно са правили опити и са давали възможност на турския съвет да обясни какво се случва в правосъдната система в Турция. Но от южната ни съседка отказали съдействие.

"Всички възможности за диалог са изчерпани и това е единственото възможно решение - изключване. Всякакви опити за комуникация са невъзможни", констатира Калпакчиев.

Също така днес от Съюза на съдиите в България (ССБ) обявиха, че откриват дарителска сметка за подкрепа на задържаните под стража и отстранени от работа турски съдии и прокурори и на техните семейства.

От съсловната организацияа уточняват, че след опита за преврат в Турция почти 3000 съдии и прокурори първоначално бяха отстранени от работа, срещу някои започнаха наказателни производства, а мнозина бяха задържани и към настоящия момент продължават да са в арестите. ССБ припомня още, че по силата на законодателството, прието в рамките на обявеното извънредно положение, беше конфискувано и цялото имущество на заподозрените като участници в опита за преврат турски магистрати.

"За да подкрепят материално семействата на задържаните и уволнени турски съдии и прокурори, международни магистратски организации, сред които МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) и Международната съдийска асоциация предприеха инициативи за създаване на дарителски фондове.

Съюзът на съдиите в България откри банкова сметка за приемане на дарения, които ще бъдат превеждани на откритата във Федерална република Германия сметка под разпореждането на МЕДЕЛ и ще бъдат използвани за осигуряване на адвокатска защита на задържаните и обвинени турски съдии и прокурори, както и за подкрепа на техните семейства. Призоваваме всички български магистрати, колеги с други юридически професии, както и българските граждани да дадат своя принос към подпомагането на намиращите се в нужда турски съдии и прокурори", пишат от ССБ.

Средствата могат да бъдат дарени на следната сметка:

 Съюз на съдиите в България

УниКредит Булбанк

IBAN: BG25UNCR70001522787294

BIC: UNCRBGSF

По отношение на изключването на турския колективен кадрови орган от европейската мрежа (преди днешното развитие) от ССБ изразяваха увереност, че "представителите на българския ВСС ще подкрепят предложението на УС на ЕМСС и по този начин ще покажат принадлежността на България към европейските държави, считащи спазването на човешките права за върховна ценност".

Да бе, да...