Франсоа Фийон спечели убедително срещу Ален Жюпе първичните избори на дясната партия "Републиканците" за кандидат-президент през 2017 г., предаде АФП.

Консерваторът Фийон е бивш премиер по време на президентския мандат на Никола Саркози, който бе държавен глава в периода 2007-2012 г. Саркози също искаше да се кандидатира, но се провали на първичните избори.

След изненадващата победа на първия тур на партийния вот (62 на сто) сега Фийон, който има либерален икономически проект за Франция, е получил подкрепата на 69,5% от гласувалите.

Жюпе - също бивш премиер, получава 30,5 процента. Той призна поражението си и поздрави своя съперник с голямата победа.

Фийон изрази задоволство от постигнатия резултат, който по думите му "опроверга всички предварително написани сценарии".

"Франция желае истината, Франция желае действия, - заяви Фийон в първото си изявление след победата. - Подходът ми беше разбран - Франция не може да понесе своя спад. Ще поема необичайно предизвикателство за Франция: ще кажа истината и ще променя изцяло софтуера й."

Очаква се негов най-сериозен съперник да бъде крайно дясната Марин льо Пен - лидерката на Националния фронт.

Франсоа Фийон е известен с привързаността си към наследството на Шарл дьо Гол - бащата на Петата република. Той по-добре от опонентите си успя да улови настроенията на "мълчаливото мнозинство и символизира онази промяна, която желае обществото, отбелязва ТАСС.