Франсоа Фийон е най-вероятният кандидат на десницата за президент след първия избор в неделя. Всички предварителни сондажи сочеха, че главните фаворити за втория тур са бившият премиер Ален Жупе и предишният президент Никола Саркози. Социолозите обаче тотално се провалиха. Големият победител е Фийон, а големият губещ - Сарко. Той вече обяви, че се разделя с политиката. И призова подкрепилите го да гласуват за Фийон на втория тур идващата неделя. Сега прогнозите са, че той ще грабне окончателната номинация.

Суперизненадата на предварителните избори е шок за социалистите, коментират много медии. Социалистите са особено притеснени, защото засега като основен фаворит за президентските избори през април-май догодина е сочена крайнодясната Марин льо Пен. Ако до втория тур достигне и Франсоа Фийон, левите ще бъдат изправени пред много тежък избор. Защото бившият премиер е познат на обществото като прекалено консервативен. И изборът на социалистите се свежда до по-малкото зло - между водачката на крайнодясната популистка партия Национален фронт или също достатъчно крайнодесния представител на "Републиканците".

В същото време Марин ликува, защото се надява да привлече голяма част от "осиротелите" привърженици на Сарко. Както е известно, той възприе доста популистки послания и бе на ръба на неприлично дясното в своята кампания. Точно на любителите на тези негови политически тръпки сега се надява мадам Льо Пен.

До битката през 2017 година за Елисейския дворец обаче има много време, а преди тази неделя на масата са програмите и идеите на Фийон и Жупе.

Ален Жупе.

Ето какво основно разделя двамата дясноцентристки кандидати.

Русия и Сирия

Франсоа Фийон е за сътрудничество с Путин и премахване на санкциите срещу Русия заради анексията на Крим. Той се обявява за общи действия с Русия в Сирия и допуска съюз с диктатора Башар Асад. Готов е и на коалиция с Москва в борбата срещу "Даеш".

Фийон има приятелски отношения от времето, когато и двамата бяха премиери. От 2012 година насам той се е срещал многократно с руския вожд. Във всяко свое интервю Фийон е отбелязвал, че не трябва само Москва да бъде определяна като виновник за ситуацията в Украйна.

Ален Жупе допуска диалог с Кремъл, но е много критичен по отношение на политиката на Москва в Сирия и неспирните бомбардировки в Алепо, както и за подкрепата на Башар Асад. Жупе е против и сухопътна намеса на Запада във война в Сирия.

Европа

Ален Жупе се обявява за реформиране на Европейския съюз, за да стане той "много по-малко бюрократичен". Според него трябва да се работи за обща армия на ЕС.

Фийон е по-радикален и настоява за създаване на правителство на държавите от еврозоната. В този орган трябва да влизат всички лидери на държавите и да се председателства на ротационен принци от един от тях. Това на практика означава разделянето на Стария континет на страните с обща валута и останалите, както и обособяването им в групи с "различни скорости". Фийон е за запазване на националния суверенитет на всяка отделна държава. "Европа трябва да бъде инструмент, а не религия", обича да казва той.

Икономика

Двамата претенденти за кандидат президенти от десницата имат сходни икономически възгледи. Жупе обещава да намали публичните разходи с 85 милиарда евро, а Фийон със - 100 милиарда. Първият се заканва да съкрати 200 000 чиновници, а вторият 500 000.

Колко часа да се работи в седмицата

Франсоа Фийон е твърдо работните часове да се вдигнат на 39 за седмицата. Сега във Франция се работи по 35 часа. Неговият опонент говори само за увеличаване на работните часове. Ален Жупе е готов да се даде възможност на работодатели и работници да се договарят за работната седмица, но за неповече от 39 часа.

Докато Фийон предлага в случаи на преговори да се позволява и 48 часа. Това е максимумът, който е допустим от европейското право и сега при споразумения в различни ситуации.

Обещания за референдуми

Фийон е заложил в програмата си провеждането на пет допитвания до народа. Между тях са за прекратяване на привилигированите сектори с ранно пенсиониране, определяне на квоти за прием на имигранти и намаляване броя на депутатите и сенаторите в парламента.

Ален Жупе изобщо не е говорил и предлагал какъвто и да било референдум.

Данъци

И двамата искат вдигане на ДДС-то. Жупе предлага на 21 на сто, а Фийон на 22%

Религиозни знаци

Фийон е твърдо за забрана на бурките, а Жупе точно обратното.

Мерки срещу джихадистите

Фийон е за изгонването от страната на хора, уличени във връзки с терористи, както и за недопускането във Франция на участвали в армията на "Даеш".

Жупе се обявява и в двата случая за арест и затвор на френска територия.