Трима неизвестни български младежи, на възраст 20-25 години, купиха държавни имоти за ДЕСЕТ МИЛИОНА ЛЕВА, в това число Дипломатическия клуб „Бояна”.

Предприемачите са от Стара Загора. Основали са първата си фирма преди година. Очевидно нямат солидни финансови възможности, но за слава (и-вероятно-пари) станаха част от Схемата.

Държавата ги оправда: взели са заем. Не уточниха от #КОЙ. За нас е ясно -  превърнаха се в подставени лица, бушони, на могъщ политик-бизнесмен, олицетворение на опасните връзки между партии и икономически кръгове у нас.

За непосветените: тази услуга е известна от десетилетия по света и се нарича „номинален собственик”. Най-често се процедира така: лицето X (действителен притежател) сключва договор за номинални услуги с лицето Y, който не се вписва никъде. Така X е истинският собственик на фирмата (актива), но остава скрит, а в официалните регистри фигурира само името на Y. Найс, а!

Тотална заблуда е, че услугата се предлага само в офшорни зони, има я навсякъде. В чужбина, а и в България обикновено „номиналите” са лица от счетоводни и юридически кантори, които се занимават с фирмено обслужване. През годините у нас немалко адвокати са ставали „номинали” срещу съответното заплащане. Дори известни финансови експерти и университетски преподаватели са били подставени лица. Само че искат повече парички.

Това ли е примерът, който трябва да следват младите предприемачи у нас?

Ванеса, Димитър и Йордан са създали фирма за интернет маркетинг и реклама. Похвално! Нишата е доходна. Познавам десетки хора, които за няколко години направиха пари от тази дейност. Не милиони, но пари. Стигат им да живеят добре – да имат деца, да обикалят по света и у нас, да си купят дом, да не се лишават от култура, спорт и други благини на модерните времена.

Димитър Йорданов - преди и след сделката с дипломатическия имот.

Ванеса, Димитър и Йордан явно не обичат да чакат. Те искат да „живеят на мига”. Една простичка мантра, създадена преди години от западни маркетолози с цел увеличаване на продажбите на различни стоки, днес масово се възприема като житейска философия. Живенеето на мига не изисква четене на книги, нито търсене на знания, нито задълбочаване по важни теми (бел. ред. – в събота щерка на известна хотелиерска фамилия обяви по bTV, че „не e много по книгите, защото няма нерви да ги чете”).

Лошото е, че родителите на старозагорските младежи изглежда имат пръст за въвличането на децата си в Схемата. И са пропуснали да обяснят на подрастващите някои уж дребни, но изключително важни въпроси.

Бих се срамувал от такива родители. За които ценност №1 са парите. За които моралът няма значение, когато се следва Силния.

Мили дечица, някой ден приказката ще свърши! Чичко Паричко ще падне от трона, ще дойде някой популист на власт, ще ви подпукат с проверки и репутацията ви ще е накърнена завинаги.

Тогава попитайте мама и тате защо не са ви разказали колко преходно е мястото на Силния. Да ви разкажат за основателя на „Мултигруп” Илия Павлов – той беше Силния в края на 90-те години и началото на този век. Убиха го. Но до ден-днешен водещи политици, бизнесмени и юристи, работили за Павлов, ги наричат с презрителното „мултаци”.

Да ви разкажат за банкера Цветан Василев, който беше Силния в последното десетилетие. А избяга в Сърбия веднага след затварянето на КТБ. Но днес водещи политици и бизнесмени, „козирували” на килимчето, ги наричат с нарицателното „посетителите при Цецо”.

Йордан Йорданов - преди и след сделката.

Да ви разкажат, че трябва да се пазите от схемаджийството, което е национален спорт у нас. Как се източиха милиарди ДДС, а фирмите бяха прехвърлени на хора от малцинствата. Как се фалираха банки и се изпариха огромни кредити. Как се източиха еврофондове. Как се крадат имоти с фалшиви документи (лични карти, завещания, реституционни актове). Как компании с приходи за милиарди не плащат нито лев данък в хазната. Как здрави хора вземат инвалидни пенсии. Как икономически кръгове използват парите за втора пенсия, за да въртят своите игрички.

На мнозина у нас не им пука за РЕПУТАЦИЯТА, защото по-важна е СХЕМАТА, от която се забогатява бързо и яростно.

За радост, има и паралелна държава, в която хората се опитват да играят по правилата и да успяват напук на заобикалящата ги отровна среда. Знам, че е трудно, но за начало прочетете и научете историята на „Телерик” – софтуерната компания, създадена от група млади българи и продадена за стотици милиони на американци.

Спирам вече. От схеми нямам нерви да пиша.