Путин планира въоръжена атака в страните от Прибалтика като пряко предизвикателство към Доналд Тръмп и НАТО, пише "Таймс", цитирайки ветеран от американската армия, който е получил, но отклонил предложение да оглави Пентагона.

Подозренията се засилиха след като Москва обяви, че ракетните комплекси "Искандер", разположени скоро в Калининградска област, ще останат за постоянно. Там се намират по изчисления на експерти от НАТО и 225 000 руски солдати.

Според четиризвездния генерал Джак Кийн, дислоцирането на допълнителни сухопътни войски и ракети в Калининград, означава, че Путин с голяма степен на вероятност е готов да направи в Прибалтика подобна военна операция като тази в Източна Украйна.

"Руснаците оказват огромен натиск върху Литва, Латвия и Естония и напълно е възможно Кремъл да провокира НАТО, като започне хибридна въоръжена окупация, подобно на вкараните руски бойци в Източна Украйна", обяснява генерал Кийн пред журналист на вестника.

В момента в Калининград се наблюдава огромно увеличаване на руския военен потенциял, в това число войски и противоракетни установки и артилерия срещу морски съдове. Русия се опитва да превърне в реалност, това което тренираше на маневри през последните три години - да лиши САЩ и НАТО от въздушно и морско приемущество в района и да го направи недостъпен за тях, посочва още той. 

"Руснаците имат много повече сухопътна войска в райнона от страните на Прибалтика и НАТО взети заедно, което означава, че само за два-три дни те могат да окупират и трите държави", подчертава военният експерт.

Това ще бъде тест и първо изпитание за Доналд Тръмп, коментира авторът на материала.