Преди три години украинците решиха, че няма да търпят шайка мошеници и измамници на власт и улично въстание, започнало на Площада на независимостта в Киев, свали лидера на страната. Президентът Виктор Янукович позорно избяга в Русия, като остави Украйна в пламъците на това, което бе наречено Революция на достойнството.

Колкото повече научаваха хората, след като той си отиде, толкова по-гневни ставаха. Те разбраха истината за неизпълнените обещания на техния президент, за неговата крещяща корупция, за абсурдния лукс, на който се радваше в дървения си дворец край Киев, където само стълбището струваше 200 000 долара - немислими пари за едно средно украинско семейство.

Днес нови измамници и мошеници гневят украинците, докато нови ужасни престъпления мъчат тази голяма европейска страна, която граничи с Полша, Беларус, Словакия, Унгария, Румъния, Молдова и - да, с Русия - граница, която Москва е решена да преначертае.

 

Няколко хиляди души се стекоха в центъра на Киев в понеделник, за да отбележат годишнината от революцията. Полицейски сирени пищяха из целия град. Стотици военни и полицейски подразделения блокираха улиците край Майдана на независимостта и проверяваха всяка чанта и кесия, които пешеходците носеха със себе си на площада.

"Опозицията обеща да гори още гуми, революцията продължава", сподели през усмивка един полицай пред "Дейли бийст".

Около 2 часа следобед над 500 крайно десни активисти от батальона "Азов" тръгнаха първо към централата на президентската администрация, а след това - към кабинета на главния прокурор, като скандираха "Властта - на народа!"

Протестиращите поставиха парчета мрамор, като направиха символични гробове пред централата на прокурора с гравирани върху камъка имена на "хората, погребани за каузата на Майдана".

С падането на нощта протестиращите наистина започнаха да горят гуми. Артьом Скоропадски - прессекретар на радикалния Десен сектор, заяви пред "Дейли бийст", че е планирано да бъде изпочупен офисът на олигарха Виктор Медведчук (което те направиха малко по-късно).

Демонстранти изпотрошиха офиса на олигарха Виктор Медведчук.

"Той е един от предателите на Украйна, той живее в Москва, работи за Путин, така че най-малкото ще го накажем", каза Скоропадски.

***

Някои от ключовите истини, вдъхновили Революцията на достойнството на 21 ноември 2013 г., бяха разкрити първо от екип независими репортери от "Украинска правда" - ползващата се с най-голямо доверие медия в страната, четена от над 1 милион души дневно. Тогава двама от най-добрите разследващи репортери - Мустафа Найем и Сергий Лешченко, влязоха в следреволюционния парламент, за да оказват натиск за реформи.

За да бъде запълнена празнината в редакцията и да се започне създаването на ново поколение разследващи журналисти, издателят на "Украинска правда" Павел Шеремет и основателката на медията Альона Притула (любимата му) организираха курсова за обучение на десетки талантливи репортери.

"Днес Украйна има нужда от армия разследващи журналисти", каза Шеремет на приятелите си миналата година.

Но някой в следмайданска Украйна не искаше това.

През юли убиец използва кола бомба, за да ликвидира Шеремет точно до операта в Киев.

Павел Шеремет бе взривен в колата си.

През последните няколко месеца студентите на Шеремет - млади репортери, и близките му приятели се опитват кой извърши убийството и кой го поръча.

"Не вярваме на полицейските следователи, - казва Дмитро Гнап, старши разследващ журналист от телевизионната програма "Громадске тв". - Можем да разчитаме само на собствените ни усилия и ето какво мислим - Русия няма нищо общо с убийството на нашия приятел." (Москва стои зад много престъпления със сигурност, но също така е и необходимият грешник във всяка украинска теория на конспирацията.)

"Нашето разследване води към поне петима замесени в поставянето на експлозивите и убийството на Шеремет, - заявява Гнап пред "Дейли бийст". - "Ние смятаме, че убийците и организаторите са местни хора."

Журналистите от "Громадске тв" раследваха убийството в сътрудничество с хора от Проекта за разследване на организираната престъпност и корупцията (ПРОПК), проучвали скандалните "Досиета "Панама".

"Времето работи срещу нас, но дори това да отнеме години, ще открием кой поръча убийството на Шеремет. Това е въпрос на личното ни професионално достойнство", каза Гнап.

***

Протестиращите, жадни за бързо революционно възмездие, наистина запалиха офиса на Медведчук. Олигархът се прочу с думите си, че а него е било "чест да бъде близък с Путин". Твърди се, че в уродлив сблъсък с общественото мнение миналата година Медведчук си купил луксозна яхта - "Роял романс", за 214 милиона долара.

Украинците не могат да търпят богатите лицемери. В тази страна според последните социални проучвания, извършени от Института за обществена политика (ИОП), 74,5 на сто от населението се страхува от бедността повече от всичко друго.

Докато пожарникарите и полицейските отряди бяха заети с гасенето на пожарите и гарантиране сигурността на минувачите пред офиса на Медведчук, дойдоха още новини - някой трошеше прозорците на руската банка Сбербанк в центъра на Киев.

Изглежда, денят на свободата и достойнството звучеше за някои разочаровани украинци като сполучлив миг за мъст. Те казват, че са уморени от чакане на по-добри времена. Реформите са прекалено бавни, правителството - прекалено корумпирано.

"Хората искат да видят истории на успеха, прилагане на новите закони, наказания за престъпниците, но напредъкът е замразен. Това е просто една красива фасада - ние трудно пробиваме с която и да било от нашите идеи", заяви Олена Салата - експерт от една от вдъхващите най-големи надежди следмайдански групи, наречена Реанимационен пакет от реформи (РПР).

Наранена от руската анексия на Крим, войната в източния Донбаски регион, икономическата криза, милионите живеещи под управлението на сепаратистите хора, Украйна живее в постоянен посттравматичен стрес.

Преди три години мнозина загубиха приятелите си заради куршумите на Майдана. Днес ужасните спомени отново изникнаха пред очите им.

Притеснена ли бе в този ден Украйна от бромана1 Путин-Тръмп?

"Тук никой не мисли днес за Путин или Тръмп, имаме си свои мошеници, с които да се оправим, търсим нашата собствена истина, загрижени сме за собствените ни достойнство и кураж, надяваме се да бъдем по-чисти от Русия и Америка", каза Микола Усати - ветеран от войната в Донбас, докато стояхме на Майдана.

Активистът изтъкна, че целта на демонстрацията е да припомни на настоящото правителство за правилата по време на Революцията на достойнството, когато, за да получат зелена светлина за всяка стъпка, за всяко действие, политиците трябваше да искат разрешение от тълпата на революционния площад.

Днес много прогресивни мислители в Украйна се надяват, че дори да отнеме време, страната им ще успее с реформите и ще развие своите демократични институции.

Сред най-големите оптимисти е Наталия Гуменюк, главен редактор на "Громадске интернешънъл". В скорошно интервю Гуменюк заяви пред "Дейли бийст", че вижда блестящи възможности за бъдещето на Украйна.

Гуменюк тъкмо се завърна от Киев, след като отразяваше изборите в САЩ. Докато е пътувала из южните щати, тя се е срещнала с привърженици на Доналд Тръмп, които често й напомняли за сепаратистите в Донбас.

"Ако не бе успяла нашата демократична революция, днес щях да бъда в затвора, нямаше да има разследващи журналисти, организации за борба с корупцията, а бившият мениджър на кампанията на Тръмп и негов съветник Пол Манафорт щеше да бъде приятел с Виктор Янукович, - заяви Гуменюк, докато вечеряхме. - Така че смятам, че днес празнуваме и сме щастливи. Преди три години успяхме да хванем най-последния влак на демократичната революция."

------

1От английската дума bromance - съчетание между brother (брат) и romance (роман, романтични отношения). Тя символизира близки, но несексуални отношения между двама или повече мъже. За първи път е употребена през 1999 г.

* Авторката е руска журналистка, кореспондент в Москва на американските издания "Нюзуик" и "Дейли бийст". Поради фамилията й често погрешно я смятат за роднина на убития опозиционен лидер Борис Немцов. Статията е публикувана в "Дейли бийст".

** Видеото е от оригиналната публикация в "Дейли бийст".