Трима души са пострадали със средни телесни повреди по време на протестите в столицата на Украйна – Киев, съобщава "Фокус".

„Един от тях се е наранил при падане от парапет, а втори – при порезна рана в ръката. Още един човек се е обърнал за помощ към лекарите от бърза помощ (…)“, гласи съобщение на полицията.

Органите на реда отбелязват, че в започналата тази вечер демонстрация на площад "Независимост" в украинската столица са участвали едва около 400 души. За спазването на реда следи както полицията, така и военнослужещи от Националната гвардия.

Информационните агенции обаче предадоха за сблъсъци между демонстрантите и силите на реда.

По-рано днес на пл. "Независимост" в украинската столица се събраха около хиляда протестиращи, предава агенция „Униан“.

Демонстрантите са се събрали под знамената на „Организация на украинските националисти“ и партия „Народно движение“. Звучат патриотични песни и се изказват активисти.

Част от протестиращите се запъти към Европейския площад в града, като на определени места те бяха скрили автомобилни гуми, които да подпалят в рамките на демонстрациите.

Протестиращите са се сблъскали с полицията, която не им е позволила да отидат на площада с гумите. Някои от демонстрантите са задържани.

Днес в Украйна отбелязват Ден на достойнството и свободата, който е учреден с указ на президента Петро Порошенко от 13 ноември 2014 г.

Денят на достойнството и свободата се отбелязва на 21 ноември – годишнината от най-масовите в цялата съвременна история на Украйна протести, които бяха предизвикани заради отказа на властите в Киев да подпишат Споразумение за асоцииране с Европейския съюз.