Джулиан Асанж поведе в класацията на американското списание "Тайм" за личност на годината пред новоизлюпения щатски президент Доналд Тръмп.

Доскоро основателят на сайта Уикилийкс и предприемачът милиардер бяха наравно в битката за корицата, което всяка година обявява "Личност на годината". Двамата имаха по 9 на сто от гласовете на хората. Сега обаче Джулиан дръпна пред Доналд и вече е с 10 процента. Обикновено авторитетната титла се обявява през декември.

Асанж се прочу с публикуването на милиони тайни правителствени документи от цял свят. Особено голям брой имаше от секретни грами на Пентагона. Разкрити бяха и информации на посолства в България. Но прави впечатление, че нямаше нищо от Русия. Уикилийкс се замеси косвено и в изборите в САЩ, защото пусна поредната доза мейли от пощата на Хилъри Клинтън няколко дни преди вота на 8 ноември. Асанж е преследван по обвинение за изнасилване от органите в Швеция. Той обаче се скри в посолството на Еквадор, където е вече от четири години.

Всяка година американското сп. "Тайм" обявява "Личност на годината".

Това обикновено е човек, повлиял за добро или лошо за развитието на света. Миналата година титлата отиде при Ангела Меркел. Очевидно нейното: "Ще се оправим", бе в основата на избора. С тези думи канцлерката напрактика покани милиони бежанци в страната си и предизвика огромния гняв на германците.

Последиците от мигрантската криза в Европа са известни на всички. През годините отличието и привилегията да си на корицата на "Тайм" е било отсъждано на папа Франциск, Обама, Путин, Хитлер, Сталин, даже и на севернокорейския диктатор Ким Чен-ун.

На нея са били и основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, британската кралица Елизабет Втора и още много видни личности.