"Отговорността за съставяне на ново правителство или предизвикването на предсрочни парламентарни избори е на ГЕРБ, които безотговорно подадоха оставка след загубата на отминалите президентски избори, както и на техните партньори".

Това е заявил лидерът на ДСБ Радан Кънев на срещата си с президента Росен Плевнелиев днес, съобщиха от партията. Разговорът е бил по покана на държавния глава.

Кънев бе в сградата на президентската институция по впреме на консултациите на Плевнелиев с представители на "управляващото" крило на Реформаторския блок, но лидерите на партиите, останали в коалицията и във властта и Кънев не седнаха заедно на масата.

Президентът Плевнелиев и Радан Кънев изразиха съгласие за необходимостта от приемане на републиканския бюджет, без да има промени между първо и второ четене в Народното събрание. Двамата са обсъдили темите за промени в изборното законодателство и финансирането на политическите партии, необходими след проведения национален референдум, както и възможности за свикване на Велико народно събрание, съобщиха от ДСБ.

Лидерът на тъмносините призова още президента да свика отделно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) с участието на новоизбрания президент Румен Радев, "за възстановяване на националния консенсус по отбранителната политика и членството на България в НАТО, изграждане на единна национална позиция за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския басейн. "

Според Кънев на заседанието трябва да направи и подготовка за участието на министри от предстоящия служебен кабинет в срещите на външните министри и министрите на отбраната на страните членки на НАТО до края на 2016 г. и началото на 2017 г.