Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова ще бъде в България утре, за да валидира пощенско-филателно издание, посветено на 60 години от членството на България в световната организация. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Бокова ще валидира илюстрована пощенска карта заедно с Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Церемонията ще се състои в Музея на съобщенията в София на ул. „Гурко“ № 6.

Валидирането на картата трябваше да се случи още през май тази година, така е записано в годишния план за издаване на пощенски марки и продукти през 2016 г., одобрен от министър Ивайло Московски. Вероятно събитието е отложено заради участието на Ирина Бокова в надпреварата за генерален секретар на ООН

Напрактика това ще бъде първата официална изява на Бокова в България след участието й в избора за престижния пост.

Припомняме, че Ирина Бокова беше първата кандидатура на България за генерален секретар на ООН, но впоследствие правителството на Бойко Борисов се отказа от подкрепата й и издигна нов кандидат - еврокомисар Кристалина Георгиева.

Въпреки това Бокова остана в надпреварата, но се класира четвърта. За нов генерален секретар на организацията в началото на октомври бе избран португалецът Антонио Гутереш.

В края на същия месец Георгиева, която остана осма при гласуването за нов шеф на ООН, обяви че напуска Европейската комисия, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.