Земетресение с магнитуд 6,9 по скалата на Рихтер разтресе Япония малко преди полунощ българско време. Трусът бе регистриран от Европейския средиземноморски сеизмологичен център и от Геологическата топографска служба на САЩ. Данни за човешки жертви няма.

Епицентърът е на 10 км дълбочина - на 37 км източно от град Намие, префектура Фукушима. Тъй като земетресението е било близо до източното крайбрежие на най-големия японски остров Хоншу, японският метеорологичен център предупреди за риск от цунами. Впоследствие обаче заплахата бе отменена.

Първоначално Европейският сеизмологичен център докладва, че магнитудът е бил 6,8, а Геологическата топографска служба на САЩ - 7,3.

След това последваха многобройни вторични трусове, чийто магнитуд беше около 5 по скалата на Рихтер.

В префектура Фукушима се намира АЕЦ Фукушима II, където през 2011 г. се случи едно от най-големите ядрени бедствия. То беше причинено от вълна цунами вследствие на земетресение. След аварията през 2011 г. централата не работи.

Земетресението в Източна Япония е причинило пожар в лабораторията на химическата корпорация Kureha и е довело до временното прекратяване на дейността в някои компании, включително и в предприятие на „Нисан“, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Лабораторията на Kureha e разположена в град Иваки, префектура Фукушима. Все още не се съобщава за щетите.

В „Нисан“ са прекратили работата на завод за автомобили в същия град и са евакуирали работниците, след като бе обявена опасността от цунами.