Конгресът на САЩ работи върху нов законопроект против политиката на Русия, с който може да попречи на избрания президент Доналд Тръмп да подобри отношенията между Вашингтон и Москва.

Това пише в. „Вашингтон пост“, посочвайки, че основният противник на взаимоотношенията с Русия в Конгреса са влиятелните сенатори републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм. Според информация на изданието, което се позовава на източници от Сената и Камарата на представителите, законопроектът предвижда допълнителни мерки за разширяване на санкциите срещу Русия.

Маккейн и Греъм „имат подробен план за противодействие на политиката на Тръмп по отношение на Русия“. Маккейн, който оглавява комитета за въоръжени сили в Сената, по-рано заяви, че смята за неприемливо сътрудничеството на САЩ с Русия по Сирия, пише БГНЕС. Подобни възгледи е изразявал и Греъм. По неговите думи Тръмп ще определя външната и отбранителна политика на САЩ като президент и главнокомандващ на въоръжените сили, но „Конгресът също може да каже своята дума и да изиграе роля в тези въпроси“.

Вестникът посочва, че е възможно Тръмп да намери поддръжка на политиката си спрямо Русия сред сенаторите републиканци като Ранд Пол, който подкрепя ненамесата на САЩ в политиката на други държави и проруски настроени конгресмени като Дан Рорбакер. Въпреки това, пише „Вашингтон пост“, повечето американски законодатели са настроени негативно по отношение на властите в Москва.