Ангела Меркел тази вечер обяви, че се кандидатира за четвърти управленски мандат на парламентарните избори в Германия през септември догодина, което не е изненада.

“Днес настъпи подходящият момент за оповестяване на кандидатура. Мислих дълго, но съм готова да продължа да служа на Германия. Нужно ми е продължително време, решенията ми закъсняват. След 11 години управление решението за четвърта кандидатура е всичко друго, но не и тривиално”, обяви Меркел пред журналисти в партийната централа “Дом Конрад Аденауер” в Берлин след днешното заседание на ръководството на нейния  Християндемократическия съюз (ХДС).

"В тези несигурни времена хората нямаше да прояват разбиране, ако сега отново не бих хвърлила на везните целия си опит, както и таланта, който ми е даден свисше", заяви Меркел.

Същевременно тя предупреди, че парламентарните избори догодина ще са толкова трудни, както никога не е било: "Ще има омраза, както никога преди – от ляво, от дясно с цел да се сформира червено-червено- зелено правителство."

Да уточним, че червеният цвят е символ както на германските социалдемократи, така и на посткомунистите от крайната левица – Ди Линке. Зеленият е на екопартията "Съюз 90/Зелени". Намекът на Меркел е възможност за тройна управленска коалиция социалдемократи, посткомунисти и зелени. Съюзът между тези три политически сили би могъл процентно да победи консерваторите на Меркел и на баварския Християнсоциален съюз, с когото ХДС винаги се явява заедно на избори, парламентарната им група е обща.

Предупреждението на Меркел е, че при подобна тройна коалиция неизменно ще се стигне до баснята за орел, рак и щука и Германия би затънала в проблеми.

Меркел обяви също, че ако спечели четвърти канцлерски мандат, тя ще го изкара, ако здравето ѝ позволи, но допълни: "Както виждате, аз съм бодра и в добра кондиция."

С оглед победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ и изявления на световни политици, включително Обама, че само тя би могла да му противостои и да се превърне в световен лидер, Меркел изрече: "Всички очаквания по мой адрес за мен са голяма чест, но то е гротескно и абсурдно. Сам нито един човек не може да обърне нещата към добро в Германия, Европа и в света, камо ли канцлерка на Федералната република".

Меркел призова партията си ХДС да гледа напред: "Ние сме длъжни да работим днес и вдруги ден за една мощна Германия, като стъпим на темелите, които десетилетия наред са се оказали надеждни – социалното пазарно стопанство. За тези 11 години управление ние свалихме наполовина безработицата. Радвам се на това, което през следващите месеци предстои – дискусия по правилната политика. Ние ще я водим като демократи и с тона на демократи".

Меркел оповести и основната си цел – да работи за единението на Германия. 

"Трябва да сме диалогични. Убедена съм, че никой не е взел истината на концесия. Ние искаме да спорим като демократи, но това означава: Спорове да, омраза не!", каза канцлерката.

Меркел обяви също, че отново се кандидатира и за председателка на ХДС, който пост заема от април 2000 г. Изборът ще е на 6 декември на партиен  конгрес. Вън от съмнение е, че тя ще бъде избрана с внушително мнозинство.