Френският актьор Жерар Депардийо, който от няколко години е с руско гражданство, е бил и мюсюлманин, споделя той в интервю за „Льо Паризиен“. Срещата е по повод новия му филм, „Тур дьо Франс“, а авторът на материала Пиер Вавасьор описва разговора като „изстрелване на ракета от Байконур: веднага се озоваваме в орбита около Земята“.

Във филма, представен в Кан тази година, Жерар Депардийо се превъплъщава в Серж, възрастен масон, пълен с предразсъдъци, абсолютен расист, но решен да обиколи страната, за да рисува пристанищата от картините на Жозеф Верне, художник от ХVIII в., на когото се възхищава. По пътя се сприятелява с двайсетгодишния рапър Фарук, който се намира под смъртна заплаха.

Именно „Тур дьо Франс“, който излиза по кината около година след атентатите в Париж, казва Депардийо, е филм за братството.

„Казват, че страхът водел до жестокост – обяснява актьорът. – Що се отнася до 13 ноември, убийците стоят по-близо до нацистката идея, отколкото до някое политическо кредо. Колкото до братството, наистина имаме нужда от повече братско чувство в света. Грешка на медиите е, че не ни позволяват да живеем като братя помежду си. Всички сме все по-уплашени едни от други. Страхуваме се и този страх поражда насилие.“

Депардийо е убеден, че на обществото му липсва култура – и удивителното е, че левицата ни лишава от култура. Пояснява, че разбира света като всички останали, т. е. не разбира кой знае какво.

„Мъчително е да се чувстваш толкова жив и същевременно толкова сам“, заявява актьорът.

Запитан дали в родния си град е изпитвал същото любопитство към света, Депардийо прави и признанието си за мюсюлманското изповедание:

„Растях в град, близо до онзи, където живееха алжирци. Младите мъже се връщаха от алжирската война и бяха травматизирана от заповедите, издавани от офицерите. Предупреждавах алжирците, когато срещу тях се готвеше погром. През седемдесетте даже две години бях мюсюлманин – и не беше лесно да спазвам петте ислямски молитви за деня, да не ям свинско (впрочем, тази забрана, казано помежду ни, не е фундаментална за тази религия)“.

А какво го е накарало да смени религията си? Младостта, философията, прочитът на „Песента на света“ от Жан Жионо, на Библията, на научно-фантастични романи, на Стария завет, на Новия завет, на Корана, на Талмуда…

Пазете мненията за себе си, съветва Депардийо след бележка, че отношенията му с Владимир Путин може и да създадат недоразумения:

„Пазете мненията за себе си! Имам руски паспорт, обичам Русия, но по същия начин обичам Франция и Америка“.

На финалния въпрос в интервюто какво мисли за избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ Депардийо отговаря отново в типичния си стил:

„Никой не познава Тръмп, никой не знае програмата му. И никой не познава американците. Учил съм в американска база, където повечето младежи бяха по-големи от мен. Колкото по-често ги цапардосвах в носа, толкова по-често ме черпеха по питие“.

"Площад Славейков"