"Ние, британците, сме толкова тъпи, че ни трябва инжекция от интелигентни хора, млади хора отвън, които да дойдат и да ни събуждат отвреме-навреме."

Тези думи на лорд Джон Кър, барон на Кинлохар, предизвикаха бурни реакции във Великобритания, особено сред евроскептиците и десните медии. Точният израз е "bloody stupid", груб и директен начин да наречеш някого очевидно глупав.

Според опозиционния пер от Камарата на Лордовете, кампанията за напускане на ЕС е спечелила референдума само като умно е "аутсорсвала" ксенофобия и расизъм чрез кампанията на Найджъл Фараж. Самият Кър подкрепи оставането на Обединеното кралство в Съюза. Според него предпоставките в аргумента срещу имиграцията са грешни.

”Дори и да бяхме спрели цялата имиграция от ЕС, пак нямаше да влезем в рамките на поставената от г-н Камерън цел - той щеше да навреди сериозно да страната, ако беше успял, но беше в неговите възможности да го направи, ако беше спрял имиграцията от държавите извън ЕС", заяви той.

Джон Кър е шотландец по рождение, бивш дипломат, служил в посолствата на Великобритания в Москва, Пакистан, САЩ и други, както и изкарал 5-годишен мандат като посланик на страната в Европейския съюз през 1990-1995 г. През 2004 г влиза в Горната камара на британския парламент.

Според евроскептиците лордът е показал недопустимо презрение към обикновения британец.