Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Политиците от основните партии усетиха, че нещо им се случи на 6 ноември. Тогава три милиона и половина българи гласуваха на референдума, а два и половина послушаха призива на шоумена Слави Трифонов „да променят политическата система“. Въпросите отдавна ги знаете. Знаете и причината толкова много хора да се включат в инициативата – гневът срещу надменните политици.

Сега надменните решиха да си го върнат. Веднъж избягаха от отговорността си да обяснят на избирателите какво точно ги питат, какво ще променят подобни предложения и какви са рисковете. Втори път избягаха от отговорността си след референдума и доволно развяха знамето „Така каза народът“ - а щом народът така казал, така да бъде. ГЕРБ, БСП, Сотир Цацаров... Най-силните се зарадваха на лъжата, която сами разпространяват. Защото „народът“ им подари чаршаф, под който да прикрият поне временно срамотиите си.

Не е вярно, че така е казал народът.

Народът са 6 865 086 души. Толкова са избирателите, които имаха право да гласуват на този референдум. От тях по-малко от половината участваха в референдума – 3 487 970. От тях пък не всички отговориха с „да“ на въпросите на Трифонов.

Кой има смелостта да разтълкува точно какво е казал народът?

Първият въпрос бе „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ 2 509 864 българи отговориха с „да“. Два милиона и половина от почти седем милиона – това народът ли е? Други 560 024 отговориха с „не“ - те от народа ли са? Други над три милиона изобщо не отидоха да гласуват на референдума – те от кой народ са?

Тук е мястото за важно уточнение – референдумът е огромен успех за инициаторите му. Той бе подкрепен от огромен брой българи. Тяхното мнение е задължително да бъде взето предвид. Но тяхното мнение – по силата на закона – не е задължително за Народното събрание. Сега работата на истинските политици е да обсъдят внимателно, да изложат всички плюсове и минуси, накрая да приемат такива промени в изборната система, които и да отговарят на очакванията на голяма част от българите, и да гарантират правото на гражданите на политическо представителство.

Хайде още малко да спекулираме – кой има смелостта да твърди, че българиТЕ искат всичкиТЕ 240 народни представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? Ако въпросът бе за половината народни представители, дали резултатът щеше да е различен? А ако от въпроса отсъстваха последните думи - „в два тура“, дали резултатът щеше да е различен? Кой има смелостта да твърди, че българиТЕ не са искали една от тези възможности, но понеже въпросът е бил така формулиран, са отговорили с „да“? Всички тези спекулации щяха да бъдат неуместни, ако референдумът беше задължителен по закон. Той обаче не е.

2 516 791 българи казаха „да“ на предложението субсидията за партиите да бъде 1 лев на получен глас годишно. А защо не 2,50 лв? Защото не бяха питани. А защо не никаква субсидия изобщо? Защото и за това не бяха питани българите.

Нищо не е само в черно и бяло и точно тук идва отговорността на политиците. Вместо да се правят на сърдити на народа и да веят знамето „Ама нали така искахте?“, сега от тях се очаква да се държат сериозно. Да обсъдят всички възможни варианти и да приемат нещо разумно.

Преди година също имаше референдум. Тогава над един милион и осемстотин хиляди българи поискаха въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Референдумът също не беше задължителен, но Народното събрание се съобрази с изявеното желание. Така трябва да направи и сега. Но преди година парламентът не въведе сега и веднага електронно гласуване – прибързано, без обсъждане на рисковете, без да е свършена необходимата предварителна работа. А можеха отново да излъжат с „Така каза народът“ и да приемат сега и веднага електронно дистанционно гласуване още за тези избори. Което, разбира се, щеше да бъде огромен и програмиран провал, защото подобна промяна има нужда от технологично време. Дали и сега не е това целта?

Коментари

Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Бедров, когато

няма и 1.8 милиона (ако махнем едно 20% фалшификации) гласуваха за измамата на божанопротестърчетата "електрическо гласуване": "народът каза". Бедров за 2.5 милиона за предложението на плювналиев, слави и бойко: "2.5 милиона не стигат". Ей затова никой не ви верва, Бедров.

оди при путин

кретен
i l's picture
i l
ivanll

?

Отговор ДА беше драстично повече от отговор НЕ. На останалите, които не гласуват, не им пука изобщо какво се случва. По логиката от статията нито 1 правителство не е избрано от народа.

21.11.2016 в 10.30 часа!!!

"Омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативния комитет за провеждане на „Национален рефернудум 2016“ – Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов ще внесат Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс в сградата на Народното събрание утре в 10.30 часа." БРАВО!!!

Едно пророчество от 2000г.

"Андрей Бунджулов: Обществото ще излъчи нови СДС и БСП След следващите избори рязкото социално разслоение на хората ще разсее синьо-червената мъгла и ще отстрани сегашните квазипартии от политическата сцена, смята социологът" http://www.segabg.com/article.php?id=211180
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

КАЗВАШ, БЕДРОВ,

"да обяснят на избирателите, какво точно ги питат." Ами да си питат, Бедров, онез КОМИТЕТИ и КОМИТЕТЧЕТА - "ЗА КАКВО ВИ ДАДОХМЕ ПО 40 хил. лева, ДА РАЗЯСНЯВАТЕ РЕФЕРЕНДУМА?". Пък да си ги привикат - МАГАРЕШКИЯ, МИТьо ПИЩОВА, ЖОРЖ ГАНЧЕВ и сие. Пък и КФН да им пратят.. Да видят колко пари реално похарчиха, и колко цапцаросаха.. А за мажоритарните избори - при първия МЕСИЯ и МАДРИДСКИ КОМАРДЖИЯ - с мнозинство на НДСВ и СДС от 160 гласа, е ПРИЕТ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ЗАКОН ЗА МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ? Забележете - квалифицирано мнозинство, с които дори и Конституцията е можело да се промени в тази насока! ЗА ТОВА КОЙ НЕ ИСКА МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ - вижте в нета коментара на КОШЛУКОВ от 2,2,14! С имена, дати, позиции на партии! Не падайте от коня - баш "ДЕМОКРАТИТЕ" на СДС са провалили приемането на закона и въобще не са го вкарали за второто четене.... Декларират всите партии - "ША СЛУШКАМЕ СЕГА НАРОДА, (дет до резултатите МУ бе МАТРЯЛ), ами да го извадят от нафталина и да го приемат този закон. И след това да седнат и като НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ - за каквито всички се обявяват, да направят ИЗГОДНИТЕ ЗА НАРОДА, а не за тях, техните олигарси и партийни партизани изборни райони. Щото там е камъчето в обувката на мажоритарната демокрация.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ТА!!! ДА ЗАПАЗИМ

пропорционалната ПАРТИЙНА ДЕМОКРАЦИЯ!!! По д-р Филипов, Из делниците на един луд: " А бе, братя, ако взема вече да регистрирам ПП „Четвърти километър”, ще я подкрепите ли, бе? Поне 1% да вземем. При 50% избирателна активност това са едни пършиви 30 хил. гласа! Които обаче ще ни носят 330 000 лв. държавна субсидия годишно. Далече е от това, което вземат Сидерови, но на скромен човек като нас стига. Моля ви се, бе, а?! И без това ще се чудите за кого да гласувате. Даже ще обещая, че ще ги делим по равно: половината за вас, половината за мен. 13750 лв. на месец напълно ме задоволяват. И за вас толкова. Дайте да решим поне моите проблеми! Че вашите няма да се решат за когото и да гласувате, отсега ви го гарантирам, ами поне тоя път един от нас да вземе парите! Така де, не е ли така?" Партийки, папкащи от избори до избори - Свободен народ, Движение 21... Полза от техния 1% след избори за НАРОДА - НИКАКВА.. Не, че и от тез с над 4% ползата с нещичко поне се различаа от НИКАКВА..
Гола  Пробойчева's picture
Гола Пробойчева
Цола Драгойчева

Палачинки

Да видим сега как се обръща палачинката... Бедров защо не попита любимеца си Радан Кънев, защо не обясни на Славчо учиндолски какви са проблемите в поисканата от референдума му промяна, докато се кикотеше като евтина уличница на червеното му диванче? А се лезеше и плюеше по Борисов?

оди в банкя бе,

кретен
 's picture

d-r Petroff

Народа - прост. Живота-тежък,скучен...

Малко странно е народа,хем да сваля ББ'Б',хем да иска система, с която той може да се бетонира и да има мнозинство в парламента.Сега комунетата размахват една червена карта и се лъжат с нея,но и тя ще има съдбата на кларината червена карта,а те съдбата на кларините колеги от онова време. Съветвам ги да разучат "Къде си вярна ти любов народна" за да не се изненадват.
Лаборант Ваню's picture
Лаборант Ваню
Лаборант Ваню

Действително народът е прост.

Комунето Вапцаров, например, е бил доста по-образован от тебе и е знаел кога се ползва пълен член и кога - не. http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=17&WorkID=111&Level=3
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Пак така

При този мат'рял види се пак ще ядем големия курбан - за още десет години ще си имаме причина за умуване правилно ли беше или не?
 's picture

Nikolai Pankov

МНОГО УВАЖАВАХ Г-Н БЕДРОВ, НО

МНОГО УВАЖАВАХ Г-Н БЕДРОВ, НО С ТАЗИ МУ ГНУСНА, ОТБЛЪСКВАЩА И ПРОДАЖНА СТАТИЯ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСЯ. ТОВА , ЧЕ НЕ НАРОДА А НЯКАКВИ СИ БЛИЗО 3 МИЛИОНА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КАЗАХА ДУМАТА СИ, НЕ БИЛО ОТ ЗНАЧЕНИЕ. КОЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА СОРОС, НА АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ИЛИ ОЩЕ КУП БЕЗРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЛИ КАЗАХА? ТОВА Е ФАКТ, А С ФАКТИТЕ СЕ БОРАВИ ДЕЛИКАТНО, НЕ КАТО С ОПРЯН В СЛЕПООЧИЕТО ВАЛТЕР, ЗАЩОТО УВАЖАЕМИ БЕДРОВ ТОЧНО ТОВА ЛЪХА ОТ ПОРЪЧКАТА НА СТАТИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ НИХИЛИЗЪМ. А ТОВА, ЧЕ СКОРО ЩЕ ВИ КУПУВАМ КИФЛИЧКА Е ФАКТ, ТРЪМП СПИРА ПАРИТЕ ЗА ПОДОБНИ ХИБРИДНИ ВОЙНИ СРЕЩУ НАЦИИТЕ И ОБЩНОСТИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗАЩОТО ВИЕ НЕ СТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА НА ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИМЕР ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ЛИЧНОСТ.....
 's picture

Gaver

Забавен...

Бедров, уж умно момче си, пък гледай какви глупости пишеш. Половината българи с право на глас са видяли в този референдум нещо различно. Половината от нас, които им е ясно, че със списване на някоя и друга критична статиика няма да стане!! Хората се редяха с часове на опашки да гласуват в чужбина (и повярвяй ми не е било заради Убавците цАЧЕВА и рАДЕВ) за да видят родината си да мръдне малко от дъното. Така че, тази статия е малко несериозен коментар на случилото се... и да наричаш ТЕзи в момента истински политици е направо смешно :)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.