Доналд Тръмп се съгласи да плати 25 милиона долара, за да уреди извън съда исковете на студенти от Ню Йорк и Калифорния, които твърдят, че са били подведени от бизнес университета, носещ неговото име, в периода от 2005 до 2011 г.

Обвинението твърди, че студентите са плащали по 35 000 долара с обещанието, че ще бъдат посветени в тайните на бизнеса с недвижими имоти от избрани преподаватели.

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман обяви извънсъдебното споразумение за голяма победа за ощетените над 6000 „жертви на измамния университет“. Адвокатът на Тръмп Дейвид Петрочели беше категоричен, че клиентът му не признава вина:

„Както всички знаем, избраният за президент г-н Тръмп е боец и затова толкова много хора гласуваха за него. Той имаше много твърда нагласа към това дело, но пожела да остави настрана личния си интерес и да посвети енергията и таланта си в борбата за всички американци.“

Обратът по случая е неочакван - по време на кампанията Доналд Тръмп многократно заявяваше, че ще стигне до съд и дори ще победи.

Делото за „Университета Тръмп“ трябваше да започне по същество в края на този месец. С уреждането му Тръмп си спестява публични неприятности в началото на мандата си, но може да нахъса ищците по другите десетки дела, които се водят срещу него, отбелязва Би Би Си.