"От вчера сме в политическа криза с гласуваната оставка на правителството. Президентът е на ход. Конституцията задължава държавния глава да направи консултации с всички парламентарни сили. Това правим, така действахме в предишните две кризи в моя мандат, опираме се на здравата основа на конституцията и правовия ред".

С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев започна консултациите с ГЕРБ на "Дондуков" 2. Точно в 9,27 ч премиерът в оставка Бойко Борисов и заместникът му в партията и шеф на нейните депутати Цветан Цветанов влязоха в президентството.

Плевневиев заложи темите на разговор - възможно ли е в рамките на този парламентарен мандат да има ново правителство, кои са възможните и най-удачни дати за евентуални предсрочни парламенарни избори и каква работа още стои пред действащото Народно събрание.

По думите на държавния глава работа на президента е да направи така политическата криза да не прерасне в парламентарна криза.

До разговорите на "Дондуков" 2 се стигна, след като вчера депутатите приеха оставката на правителството на Бойко Борисов. Това е рутинна конституционна процедура пи оставка на кабинет.

В петък следобяд ще е и срещата с ръководството на БСП, която е втората по големина парламентарна група в действащия парламент.

След приключване на кръга от консултации и с останалите политически сили Плевнелиев ще стартира конституционната въртележка с раздаване на мандат за съставяне на ново правителство. Вече е ясно, че първите два опита ще бъдат провалени - и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и председателката на БСП Корнелия Нинова вече обявиха, че няма са предложат нов кабинет. Третият мандат ще отиде в партия по преценка на държавния глава. Разпределението на силите н парламента обаче е такова, че няма как да има мнозинство без някоя от двете партии.

Преди въртележката обаче президентът ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), като на заседанието ще се обсъди политическата криза