Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че държавният глава на Сирия Башар Асад е „по-голям терорист“ от групировката "Даеш" („Ислямска държава“), въпреки че турските власти обвиняват именно нея за атентатите в Истанбул.

В град Килис, който се намира близо до границата със Сирия, Ердоган каза, че Асад е отговорен за смъртта на 600 хил. свои сънародници и е основната причина за войната в страната си, предаде Асошиейтид прес, цитирана от vesti.bg.

„Той е по-голям терорист от Сирийската кюрдска милиция (СРМ) и от "Даеш“, заяви турският президент.

СРМ, с която той сравни Асад, бива определяна от Анкара като терористична организация заради връзката с кюрдски бунтовници в Сирия и с „Ислямска държава“.

Ердоган направи внезапна проверка на летище "Ататюрк" в събота и каза молитва пред мемориала в памет на жертвите от последния терористичен акт.

ВЗРИВЕНИЯТ В ИСТАНБУЛ АХМЕД ЕДНОРЪКИЯ БИЛ ПУСНАТ ОТ ПЛОВДИВСКИ СЪД

По-късно той отиде в Килис, където сирийските бежанци вече са повече от местното турско население.

Екстремистите от „Даеш" атакуваха града с ракетен обстрел и убиха 21 души от януари насам.

Реджеп Ердоган каза още, че страни, чиито имена не назова, подкрепят Сирийската кюрдска милиция в опит да попречат на демокрацията в Сирия и в подкрепа на своите „мръсни сметки“ за региона.

Освен това той обяви, че правителството му ще позволи на сирийските бежанци в Турция да вземат турско гражданство.

Мнозина обвиняват Турция, че от дълго време си затваря очите за бойците на „Ислямска държава“, които отиват в Сирия през територията ѝ с надеждата, че така ще ускорят свалянето от власт на Асад.

Освен това Турция е обвинявана, че не полага особено големи усилия в борбата с ИД, въпреки че позволи на водената от САЩ коалиция срещу групировката да използва ключова военновъздушна база за удари срещу джихадистите.

Анкара отрича обвиненията, но такива изявления на президента Ердоган засилват убежденията, че борбата с тероризма не е приоритет за Турция, въпреки атаките на ислямистки групировки на територията на страната, коментира АП.