Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Британски върховен съдия допусна днес, че правителството на Тереза Мей е осъзнало, че греши, възнамерявайки да подаде молбата на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, без да поиска съгласието на парламента.

“Както добре е известно, референдумът за това дали Обединеното кралство трябва да напусне или да остане в Европейския съюз произведе мнозинство от 51,8 процента в полза на напускане. Но този референдум не е правно обвързващ за парламента", каза върховната съдийка Бренда Хейл в лекция в малайзийската столица Куала Лумпур, цитирана от всекидневника "Индипендънт". 

Коментирайки досегашната позиция на правителството на министър-председателката Тереза Мей, че то има право да подаде молбата за излизане от ЕС съгласно член 50 от неговия договор, без намеса на парламента или на съда, Хейл каза:

“Може би е важно, че правителството се е отказало от аргумента, че въпросът не е в компетентността на нашите съдилища”.

Хейл е една на 11-те върховни съдии, които през декември трябва да се произнесат дали правителството трябва да поиска съгласието на парламента, за да започне процедурата по член 50. През октомври съд от по-ниска инстанция реши, че то е длъжно да постави въпроса на гласуване от депутатите.

 

Коментари

 's picture

Krasimir Kabakciev

Е, добрутро!

Знаем, че референдумът не е правно обвързващ. Въпросът е кой ще се нагърби да вземе решение. Каквото и да било решение - в която и да е от двете посоки. Никой не иска да вземе решение - и няма и да иска, защото то жестоко ще се стовари на гърба му. Както казваше форумистката Сия тук (тя поизчезна напоследък), те само ще тупат топката.
 's picture

Rhapsody of fire

Британският съд ще си свърши работата.

Британският съд ще си свърши работата. В зависимост от решението му, Парламентът и правителството ще действат. Ако Парламентът не даде одобрение на напускането, правителството не може да продължи с чл.50. Ако Паралментът даде зелена светлина, Тереза Мей ще действа както е обещавала досега.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.