Френският актьор и руски гражданин Жерар Депардийо обяви, че са завършени снимките на филма „Диванът на Сталин“, режисиран от Фани Ардан. Премиерата ще се състои във Франция на 11 януари, 2017 г., съобщава ТАСС.

„Аз изпълнявам ролята на вожд, чийто образ е доста различен от този, който обикновено показват в книгите. Във филма Сталин осъзнава, че не само другите се страхуват от него, но и сам е започнал да се плаши от себе си“,  разказа Депардийо.

Снимките на „Диванът на Сталин“ започнаха в началото на годината в Португалия. Сюжетът е базиран на едноименния роман на френския писател Жан-Даниел Балтас, който разказва историята на младия художник Данилов. През 1950 г. той се среща със съветския лидар в тайна резиденция, за да обсъдят проект за паметник, наречен „Баща на народите“.

Униформите за актьорите са осигурени от студио „Мосфилм“, но поради специалните размери ва Депардийо костюмите за него са шити във Франция.

Това не е първият френски филм или роман за съветския диктатор. През 2010 г. писателят Марк Дюген екранизира сам първата част от собствения си бестселър – политическия трилър „Обикновена екзекуция“. Той разказва за тайните срещи на Бащата на народите с лечителка-екстресенс в последните години от живота му. Книгата е издадена и у нас.

Фани Ардан, която е много по-известна като актриса, но дебютира от другата страна на камерата още през 2008 г., разказа, че главната тема на филма й е отношението между абсолютната власт и изкуството.

„Смятам, че Депардийо е единственият актьор, който може да изиграе персонаж като Сталин. „Диванът на Сталин“ е конструиран специално за него“, подчерта Ардан.

Площад Славейков