The Wall Street Journal  е първата медия, на която Доналд Тръмп даде интервю след победата си на президентските избори.

Интервюто доста се отличава от предизборните изявления на Тръмп, а в някои моменти откровено им противоречи.

По думите на новоизбрания президент, един от неговите приоритети ще бъдат бързи дейстия спрямо любимия проект на предшественика му - системата за задължително и всеобщо медицинско застраховане, известно като Obamacare. По време на кампанията Тръмп казваше, че ще отмени действието на тази програма едва ли не от първия ден на своето президентстване. В интервюто той също се изказва негативно за нея, казвайки, че тя е толкова скъпа и неефективна, че "е абсолютно невъзможно да бъде използвана". И въпреки това - почти сензационно, Тръмп заявява своето желание да запази поне два пункта от тази програма.

Едното е забраната застрахователните компание да отказват предоставянето на здравни застраховки, другото позволява американците да прехвърлят действието на своите застраховки върху децата си. "Тези неща ми харесват", казва Тръмп предО WSJ.Освен това, по думите му, по време на срещата в Белия дом Барак Обама го помолил да запази някои от действията на програмата. "Казах, че ще разгледам предложението му и от уважение към него ще го направя, заявява Тръмп. - Obamacare  ще бъде подложена на изменения, или ще бъде подменена и заменена с друга.

От интервюто става ясно, че Тръмп отстъпва от своето обещание да прати в затвора Хилъри Клинтън за използването на личната й електронна поща за получаване на секретни материали като държавен секретар на САЩ. Отговаряйки на въпрос ще назначи ли, както обеща, спецпрокурор за разследване на дейността на съперничката му, Тръмп казва, че "още не се е замислял много за това", защото имал по-важни проблеми за решаване.

"Искам да реша въпросите със здравеопазването, работните места, засилването на граничния контрол, данъчната реформа", обяснява новоизбраният президент.

Той нямал една "най-важна" задача, а цял списък от най-приоритетни проблеми. Независимо от твъре грубата си предизборна кампания, Тръмп заявява, че сега иска да бъде по-позитивен.

"Искам да построя страна, в която всички хора се обичат!", заявява Тръмп.

На въпрос не е  ли била прекалена неговата предизборна риторика, той отговаря: "Не. Аз победих."

Говорейки за международната политика, Тръмп съобщава, че е получил поздравления от повечето световни лидери, с изключение на Си Цзинпин. Той отбелязва с удоволствие "възхитителното" писмо от Путин и съобщава, че в най-близко бъдеще те имат планиран телефонен разговор. По отношение на Сирия Тръмп потвърждава, че има намерение да промени подхода на САЩ за решаване на сирийската криза.

"Възгледите ми за Сирия се различават от възгледите на много хора", подчертава новоизбраният президент.

По думите му, той би искал да концентрира усилията си в борбата с Ислямска държава, а не в отстраняването на Башар Асад.

"САЩ не трябва да се бори с режима на Асад, за да не стане така, че да воюваме с Русия", обяснява той

Освен това, Тръмп обещава да помогне за разрешаването на палестинския конфликт.

"Това ще бъде абсолютно последното споразумение. Като специалист по сключване на споразумения и договори, бих искал да сключа споразумение, което е невъзможно да бъде сключено. И ще го направя за цялото човечество", обещава новият американски президент.