"За да възстанови доверието между Русия и САЩ, Доналд Тръмп може да убеди НАТО да бъдат изтеглени атлантическите войски от границата с Русия. А това би спомогнало и да се постигне едно разведряване в Европа", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред Асошийтед прес. Гласът на Путин е в Ню Йорк под претекст, че е отишъл на шахматен турнир.

"Днес ние виждаме "мускулите на НАТО", които все повече и повече се доближават до границите ни. Североатлантическият блок е инструмент за противопоставяне, ние не се чувстваме в безопасност и сме принудени да предприемаме ответни мерки", обяснява говорителят, който е един от най-близките сътрудници на руския президент.

Песков разказа, че в Москва се надяват на подобряване на руско-американските отношения след встъпването в длъжност на новоизбрания президент. 

"Русия и САЩ са длъжни заедно да реагират на опасните предизвикателства пред глобалния тероризъм", обясни кремълският говорител. Той припомни, че в последно време между двете страни са се натрупали огромен брой разногласия. "Но, ако сме мъдри и се опитаме да започнем да си говорим и да чуваме притесненията си един към друг, това вече ще бъде успех", заключи Песков.

Само взаимодействие между Русия и САЩ може да доведе до политическа развръзка в Сирия, убеден е руският чиновник.

След това той коментира и позицията на САЩ и Запада за Крим:

"В Русия никой и никога няма да бъде готов да започне каквато и да била дискусия по този въпрос. Но ние сме готови да чакаме, защото разбираме, че на европейските ни партньори и на САЩ им трябва време, за да признаят това".

Анализът на гласа на Путин идва веднага след като Доналд Тръмп обяви, че е получил "прекрасно писмо" от Путин и възнамерява да говори с него по телефона в скоро време.

В същото време новоизбраният президент вече се отказа от някои от гръмките си обещания. Той обяви, че след разговор с Обама, вече не мисли да спира здравната реформа, а само да внесе поправки в нея. Освен това според него вече не е толкова важно Хилъри Клинтън да бъде съдена за използването на личната си електронна поща за публикуване на секретни държавни материали. Сега много по-спешно било да се вземат мерки срещу "Даеш".

Вицето на Тръмп - сенаторът Пенс, беше натоварен да организира плавното приемане на властта, както и да събере предложения за новата администрация на Белия дом. До днес с тази задача се занимаваше сенаторът Крис Кристи, който е сочен за един от бъдещите министри в кабинета на милиардера.